Verbić o veronauci: Analize časova pokazaće opravdanost predmeta
Foto: Zorana Jevtic

Ministarstvo prosvete

Verbić o veronauci: Analize časova pokazaće opravdanost predmeta

Društvo -
BEOGRAD - Analize efikasnosti časova veronauke i građanskog vaspitanja pokazaće njihovu opravdanost, izjavio je ministar prosvete Srdan Verbić i naglasio da je takva procena odavno trebalo da bude urađena.

Ministar Verbić je rekao da bi trebalo napraviti prioritet - šta je potrebno u programu, a šta nije neophodno. Verbić je rekao da je on, s obzirom na to da taj problem nije rešen godinama, preuzeo zadatak da podseti sve ostale u sistemu šta su njihove formalne obaveze.

"Ako budemo imali novi nastavni plan i program u martu, onda će od 1. septembra đaci ići po tom novom planu u školu", rekao je Verbić.

Verbic smatra da je danas školama neophodno više vannastavnih aktivnosti.Potrebno je da daci razvijaju timski duh, da ucestvuju u razlicitim manifestacijama, da imaju sekcije, da sami biraju kakve sadržaje žele, ne mora sve da bude na časovima, naveo je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

"Mislim da ima mnogo toga što nije neophodno i da nastavni program može da bude bitno manjeg obima, ali da se tome što je manjeg obima posveti više pažnje", napomenuo je Verbic.Takode je ukazao da nemaju sve škole po hiljadu učenika i da nastavnici ne mogu uvek da biraju u koju će školu otići.

"Ponekad u toj školi ima malo daka i svega nekoliko odeljenja i ukoliko oni žele da ukrupne svoj fond casova i daju svoj pun doprinos onda to jedino mogu ako im omogucimo da se kroz dodatnu edukaciju osposobe da predaju još neke predmete", rekao je Verbic.Verbic je rekao da je najveci problem današnje nauke u Srbiji dopisivanje na radove, ali i problem toga što ima previše autora na odredenim radovima i što je nekima "po nekim nepisanim pravilima obezbedeno mesto na radu".Taj problem zelimo da rešimo kroz rad odbora za etiku, naglasio je Verbic.

Ateisti Srbije: Država da zaštiti Verbića od SPC

Udruženje Ateisti Srbije pozvalo je danas državu da reaguje i zaštiti ministra prosvete Srđana Verbića od napada Srpske pravoslavne crkve (SPC), zbog njegove izjave o mogućnosti uklanjanja verske nastave iz osnovnih i srednjih škola.

"U normalnim društvima, crkvena tela se ne pitaju o prosvetnim i naučnim programima. Bili bismo srećni da isto možemo reći i za Srbiju, ali se bojimo da nas stvarnost svakodnevno demantuje", naveli su Ateisti Srbije u saopštenju.Ateisti Srbije su za napad na Verbića, kroz saopštenje SPC, optužili bačkog vladiku bačkog Irineja, čije je svetovno ime Mirko Bulović.Dodaje se da veronauka nije nauka, već služi samo za dogmatizovanje dece, što je veliki problem."Ako se deca zaluđuju dogmom od malih nogu, to onemogućava metodički, kritički pristup umnog bića realnosti", piše u saopštenju.

Ateisti Srbije su ocenili da je veronauka u škole u Srbiji uvedena u junu 2001. godine, nakon izručenja bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića Haškom tribunalu, kao zamena za ćutnju SPC-a zbog izručenja Miloševića.Sinod SPC-a protestovao je danas zbog inicijative da se u pojedinim razredima osnovnih i srednjih škola ukine veronauka i uputio oštre kritike na račun ministra obrazovanja Srđana Verbića zbog tog predloga.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track