EPIDEMIOLOG: U Srbiji još nema gripa, obaraju nas obični virusi
Foto: Thinkstock

Sve više obolelih

EPIDEMIOLOG: U Srbiji još nema gripa, obaraju nas obični virusi

Društvo -
U Srbiji, kao i u okolnim zemljama, još nema gripa, ali je prisutna serija virusa koji kod dece izazivaju respiratorne i stomačne tegobe, a kod odraslih uglavnom respiratorne tegobe, rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

Prema njegovim rečima, mnogo je obolelih od virusnih infekcija, ali većina obolelih nema temperaturu, ili ima nisku temperaturu od 37,4 ili 37,5 stepeni.

"Ostali simptomi koje obolele osobe imaju, vrlo su slični gripu, prisutna je glavobolja, bolovi u rukama i nogama, ali je u slučaju oboljevanja od gripa temperatura znatno viša, prelazi 38 stepeni", naveo je Tiodorović.

On je dodao da više od 48 virusa može da izazove simptome slične gripu, kao i da oboleli nikako ne bi smeli da koriste antibiotike na svoju ruku.

"Virusne respiratorne infekcije mogu da se iskomplikuju, naročito kod dece, i lekaru se tada treba obratiti za pomoć, a nikako ne prepisivati sam sebi terapiju. Nažalost, mnogi ljudi kod nas i dalje lako posežu za antibioticima i piju ih 'kao bombone', što stvara rezistenciju na te lekove", naveo je Tiodorović.

Kako je rekao, grip se u Srbiji, kao i okolnim zemljama, u protekle četiri godine pojavljivao nakon Nove godine, tako da se prvi oboleli od gripa i sada mogu očekivati u isto to vreme.

"Podaci koje objavljuju evropske i američke zdravstvene ustanove koje su zadužene za praćenje virusa gripa, pokazuju da on nigde u svetu još nema veliki potencijal. Ni u našoj zemlji ne bi trebalo da izazove veliku epidemiju", izjavio je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, veći broj obolelih od gripa može se očekivati u drugoj polovini februara, nakon povratka osnovaca i srednjoškolaca sa raspusta. On je naveo i da je ove jeseni bio dobar odziv gradjana za vakcinaciju protiv gripa, a da svi oni koji se nisu vakcinisali još mogu to da učine.

"Posebno je važno da se protiv gripa vakcinišu plućni i srčani bolesnici, gojazne osobe, osobe koje boluju od povišenog šećera u krvi i malignih bolesti, i trudnice", rekao je Tiodorović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja