USKORO PRVE PRESUDE: Roditelji koji su plaćali veću cenu vrtića, imaju pravo na obeštećenje
Foto: Shutter

Nezakonite odredbe

USKORO PRVE PRESUDE: Roditelji koji su plaćali veću cenu vrtića, imaju pravo na obeštećenje

Društvo -
Roditelji koji su usluge vrtića dugo godina plaćali više od zakonom propisane imaju pravo na obeštećenje i prve presude u ovom slučaju očekuju se naredne godine.

Ilija Lukić, roditelj "uzbunjivač” koji je otkrio da su roditelji četiri godine plaćali veću cenu usluga vrtića kaže da, iako zakoni propisuju da roditelji učestvuju sa 20 odsto od cene vrtića, Grad Beograd to nije poštovao, već su roditelji plaćali 78,2 odsto od pune cene.

On ističe da je u martu 2014. godine poslao dopis nadležnom Ministarstvu, a da su oni u svom odgovoru u junu iste godine samo potvrdili njegovu priču da je Beograd nezakonito naplaćivao usluge boravka dece u vrtićima.

Grad je od 1. januara 2015. godine počeo da poštuje tu odrebu.

“Oni su se pozivali na to da Pravilnik po kome se određivala ekonomska cena nije u skladu sa zakonom. Svi gradovi su taj pravilnik koristili jedino je Beograd rekao da on nije u skladu sa zakonom”.

Lukić podseća i da je svaka lokalna samouprava donosila cene usluga na osnovu ovog pravilnika.

Kaže da ima i onih koji ne veruju u sudstvo i zato ne podnose tužbe. “Roditelji nisu sigurni u ovaj pravni sistem i da li će da ostvare svoja prava ili. Ja sam siguran u naše sudstvo i to da će roditelji dobiti novac nazad. Nadam se da će biti obeštećeni”, naglašava on i ističe da se prve presude očekuju sledeće godine.

(n1info.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track