POJAČAN NADZOR VETERINARSKE INSPEKCIJE: Stroža kontrola hrane tokom praznika
Foto: AP

Veći promet namirnica

POJAČAN NADZOR VETERINARSKE INSPEKCIJE: Stroža kontrola hrane tokom praznika

Društvo -
Veterinarski inspektori Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pored redovnih, sprovodiće i pojačane akcijske kontrole u svih 25 okruga na teritoriji Republike Srbije tokom prazničnih dana, saopštila je Uprava za veterinu.

Pojačane kontrole će biti uvedene zbog povećanog prometa hrane životinjskog porekla, navedeno je u saopštenju.

Pojačane kontrole rade se u skladu sa analizom rizika i na mestima gde se u praznične dane očekuje veća ponuda ali i potražnja.

Veterinarski inspektori obavili su, tokom decembra meseca 704 vanredne službene kontrole u objektima za promet na malo koji su rizični. Tokom kontrola utvrđeno je 126 neusaglašenosti, doneto 96 rešenja i podnete 42 prijave nadležnom Sudu zbog kršenja odredbi Zakona o bezbednosti hrane.

Zbog nebezbednosti po potrošače, u tom periodu isključeno je iz prometa i neškodljivo poništeno 3.465 kilograma mesa i proizvoda od mesa, 2.797 litara mleka i proizvoda od mleka, 154 kilograma ribe i proizvoda od ribe i 180 kilograma ostale hrane životinjskog porekla.

U odnosu na prošlogodišnje kontrole ovog tipa prepolovljen je broj neispravne hrane životinjskog porekla u registrovanim objektima u prometu na malo, što je rezultat redovnih kontrola Veterinarske inspekcije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track