7 SAVETA ZA DOBROBIT VAŠEG LJUBIMCA: Pomozite kucama i macama da prevladaju strah od petardi
Foto: Profimedia

Sigurno okruženje

7 SAVETA ZA DOBROBIT VAŠEG LJUBIMCA: Pomozite kucama i macama da prevladaju strah od petardi

Društvo -
Za vreme praznika za naše kućne ljubimce najtraumatičniji je ritual bacanja petardi, a ovaj čin može biti veoma opasan i često tragičan. Ali, ovih 7 saveta će vam pomoći da svojim psima i mačkama olakšate prazničnu napetost i pomognete im da prevaziđu strah od ove zastrašujuće aktivnosti.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

1. Pronađiite neko mesto u kući gde se vaš ljubimac može sakriti i kom će uvek imati pristup. To, na primer, može biti mesto ispod nameštaja, u nekom ormariću, a možete ga namestiti i u najtišoj prostoriji u vašem domu. Ako imate psa, ostavite mu u toj prostoriji njegove igračke kako bi je povezivao sa sigurnošću, bezbrižnošću i uživanjem pa će iz tog razloga kad čuje vatromet otići upravo na to mesto. Kad je o macama reč, njima će biti dovoljno da se skriju ispod stola ili kreveta ili u neki miran kutak. Nemojte je mamiti da izađe dok ona sama nije spremna jer će joj to prouzrokovati još više stresa.

2. Pobrinite se da se vaš pas ili mačka uvek nalazi u sigurnom okruženju i da ne može pobeći van ako se uplaši.

3. Tokom sezone vatrometa i petardi psa šetajte dok je napolju još svetlo, uveče ga izvedite nakratko, a u vreme kad očekujete vatromet držite ljubimca unutra. Kad padne mrak, zatvorite prozore i navucite zavese i pustite muziku kako biste prikrili zvuk vatrometa i petardi.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

4. Kada je vaš ljubimac uplašen nikada ga zbog toga nemojte kažnjavati ili vikati na njega jer ćete tako samo pogoršati situaciju.

5. Ignorišite zvuk petardi i vatrometa. Zabavljajte se s igračkom vašeg psa kako biste i njega podstakli da se pridruži, ali nemojte ga forsirati da se igra ako ne želi.

6. Ako znate psa koji se ne boji zvuka pirotehničkih sredstava i slaže se dobro s vašim psom, bilo bi idealno kada bi ih udružili kada nalet artiljerije bude najveće.

7. Kavez kutije i kućice u kojima borave vaši ljubimci delimično prekrite prekrivačima tako da je jedan deo dobro zaštićen od zvuka. Pazite da životinja i dalje može gledati napolje. Osigurajte ljubimcu dodatnu prostirku u koju se može skriti.

(zadovoljna.dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track