FOKUS: Nemački tajni agent 008 spasio bivšeg Đinđićevog telohranitelja iz zarobljeništva u Libiji!
Foto: Printscreen Dw.com

Kako je oslobođen Srbin

FOKUS: Nemački tajni agent 008 spasio bivšeg Đinđićevog telohranitelja iz zarobljeništva u Libiji!

Društvo -
MINHEN - U oslobađanju dvojice zarobljenih Evropljana iz Libije, od kojih jedan i Srbin Srđan Babić, pomogao je bivši koordinator nemačkih tajnih službi Bernd Šmidbauer (76)

Nemački Fokus piše da je Šmidbauer posredovao i u velikoj meri doprineo oslobađanu Austrijanca Aleksandra H. i Srđana Babića, koji su obojica stručnjaci za bezbjednost. Oni su u utorak iz Libije prebačeni na Maltu.

Bivši koordinator tajnih službi u vreme kada je Bon bio glavni grad Nemačke, i koga prijatelji i neprijatelji zovu tajni agent 008, sada je u penziji, ali i dalje ima odlične kontakte kako iz vremena Gadafijevog režima, tako i sa trenutnom privremenom vladom u Libiji.

U zarobljeništvu u Libiji proveo skoro godinu dana... Srđan Babić
U zarobljeništvu u Libiji proveo skoro godinu dana... Srđan Babić

On je bio spreman da se angažuje i pregovara sa kidnaperima kako bi se oslobodila dvojice talaca. Vođeni su tajni pregovori u Istanbulu, Tunisu, Pragu,I Beču, gde su doneti na uvid i video snimci sa dvojicom zarobljenika. Na kraju provaldina milicija, odrekla se otkupnine kako bi kod zapadnih vlada ostavili utisak pouzdanog partnera.

Da podsetimo bivši austrijski elitni vojnik Aleksandar H. i Srđan Babić, bivši telohranitelj srpskog premijera Zorana Đinđića oteti su i zatvoreni u martu 2015, godine u Tripoliju, navodno zbog špijunaže. Oni su u Tripoliju obezđivali diplomatske objekte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track