Najnovije vesti

STEFANOVIĆ: EU da se izjasni o migrantima, a Srbija će sarađivati
Foto: MUP

Zajedničko rešavanje izbegličkog pitanja

STEFANOVIĆ: EU da se izjasni o migrantima, a Srbija će sarađivati

Društvo
08:42h
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da od Evrope očekuje jasne stavove o tome koje sve migrante i državljane žele da prime na svoju teritoriju, kako to ne bi bio problem Srbije i kako naša zemlja ne bi bila ta koja nešto hoće ili neće.

Srbija je na rešavanju tog pitanja spremna da sarađuje sa svim državama i međunarodnim institucijama, poručio je Stefanović, a navodi se u saopštenju ministarstva.

Ministar Stefanović je prilikom obilaska 20 srpskih policajaca koji više od dve nedelje čuvaju makedonsko-grčku granicu, rekao da srpska policija zajedno sa kolegama iz Makedonije želi da uspostavi normalan tranzit i registraciju. Stefanović, koji je Prihvatni centar Vinojug u Đevđeliji obišao sa makedonskim ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim, rekao je i da će Srbija na boljoj registraciji migranata raditi i sa drugim državama u regionu.

"Interesuje nas da uspostavimo kvalitetan sistem uzimanja biometrijskih podataka i da to bude jedinstven sistem, a ne da svaka zemlja u taj proces ulazi pojedinačno. Takođe, želimo da uspostavimo još bolje i što humanije uslove za migrante koji imaju pravo da zatraže azil u državama Evropske unije", rekao je Stefanović.

On je dodao da Srbija i Makedonija imaju važnu ulogu u tranzitu migranata i da je svima jasno da ovo nije samo evropski problem, već i svetski.

"Ogroman broj migranata koji su prošli kroz naše zemlje u prethodnih godinu dana, više od 600.000 ljudi koje smo uspeli da registrujemo, pokazuje da ovo nije nešto što će brzo proći. Nažalost, na proleće možemo da očekujemo veći broj migranata nego što je to trenutno, kad dnevno prođe od 2.500 do 3.500 migranata. Sa tim brojem ljudi, uz napore, možemo da izađemo na kraj, ali se plašim da će taj broj ponovo porasti na devet ili deset hiljada, kao što je bilo pre nekoliko meseci", naglasio je Stefanović.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...