Prijavljivanje za umetničke škole krajem maja

Prijavljivanje za umetničke škole krajem maja

Društvo -
Prijemni ispiti biće organizovani od 8. do 10. juna u zavisnosti od škole, a završni ispit je 18. i 19. juna

BEOGRAD - Upisne aktivnosti za umetničke ili škole za učenike sa posebnim sposobnostima kreću krajem maja, prijavljivanjem kandidata za polaganje prijemnog ispita.

Prijavljivanje i predaja dokumentacije predviđeni su za 28. i 29. maj, a ovi kandidati, osim završnog ispita, obaveznog za sve osmake, moraju da polažu i prijemni ispit ukoliko žele da upišu te škole. Prijemni ispiti biće organizovani od 8. do 10. juna u zavisnosti od škole, a završni ispit je 18. i 19. juna.

U školama za talentovane učenike ima mesta za oko 2.850 đaka, a na prijemnom ispitu proveravaju se posebne sposobnosti kandidata neophodne za određenu školu, odnosno profil.

Za upis u filološke gimnazije na prijemnom se polaže poseban test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i književnosti i test iz stranog jezika. U beogradskoj Filološkoj gimnaziji ima mesta za 168 đaka u prvom razredu, koji će tokom školovanja izučavati italijanski, nemački, francuski, ruski, španski, kineski, japanski, engleski i klasične jezike.

U odeljenjima je po 12 ili 24 đaka i tu školu do sada su upisivali uglavnom odlični đaci.

Na prijemnom za upis u Matematičku gimnaziju radi se poseban test iz matematike, po programu osnovne škole. Matematička gimnazija u Beogradu ove godine upisuje 100 đaka prvog razreda. Ta škola upisuje i 50 osnovaca koji žele da nastave sedmi razred osmoletke u toj gimnaziji, i za njih će takođe biti organizovana provera znanja.

Za upis u umetničku školu likovne oblasti polaže se prijemni iz crtanja, slikanja i vajanja, ispit za nivo osnovne muzičke škole sastoji će iz tri dela: solfeđo, teorija muzike, instrument odnosno solo pevanje.

Za obrazovni profil muzički izvođač kandidat takođe treba da poznaje instrument odnosno solo pevanje i solfeđo sa teorijom muzike. Talentovani za upis u baletsku školu, na odseku za klasičan balet odnosno savremenu igru polagaće test koji se sastoji iz tri dela: klasični balet, istorijske igre, solfeđo, dok se za odsek narodna igra proverava dar za narodnu igru, narodno pevanje i solfeđo.

Osmaci koji žele da upišu Sportsku gimnaziju u Beogradu moraju da dostave potvrde o rezultatima sa sportskih takmičenja i potvrde o članstvu koje su overene u sportskim društvima u kojima osmaci treniraju. Ta škola upisuje 150 učenika.

Konačni rezultati prijemnih ispita biće poznati do 15. juna, a svi koji polože taj test rangiraju se prema broju bodova na prijemnom, uspehu iz osnovne škole, broju poena sa završnog ispita i bodova sa takmičenja.Svi osmaci koji žele da nastave školovanje u bilo kojoj srednjoškolskoj ustanovi, pa i u školama za talente, moraju izaći na završni ispit. Test iz srpskog (maternjeg) jezika polagaće 18. juna, a narednog dana iz matematike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track