SUSRET JOKSIMOVIĆ FUHTEL: Nemačka najveći bilateralni donator Srbije
Foto: Zorana Jevtić

1,6 milijardi evra donacija

SUSRET JOKSIMOVIĆ FUHTEL: Nemačka najveći bilateralni donator Srbije

Društvo -
BEOGRAD - Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas s nemačkim državnim sekretarom u Ministarstvu za ekonomiju i razvoj Hansom Joahimom Fuhtelom o saradnji dve zemlje i evropskom putu Srbije.

Joksimović je rekla da Vlada ceni partnerstvo sa Nemačkom koju smatra jednim od najvažnijih spoljnopolitičkih partnera Srbije i istakla da je Nemačka najveći bilateralni donator Srbije, s više od 1,6 milijardi evra donacija u poslednjih 15 godina razvojne saradnje, saopštila je Vlada Srbije.

Fuhtel je rekao da je Nemačka zaokupljena problemom migrantske krize koja znatno utiče na javno mnjenje Nemačke i pohvalio postupanje Srbije po ovom pitanju istakavši da reagovanja u takvim situacijama pokazuju ko su pravi partneri. Srbija je pokazala da ima efikasne kapacitete kao država, što je doprinelo jačanju poverenja u odnosima s Nemačkom, rekao je Fuhtel.

Joksimović i Fuhtel su se saglasili da je evropski put Srbije od izuzetne važnosti za bolje i efikasnije uredjenje zemlje, za regionalnu stabilnost, gde Nemačka jasno prepoznaje i vrednuje konstruktivan doprinos Srbije, navodi se u saopštenju.

Fuhtel je rekao da će dalje unapredjenje investicionog ambijenta, nova zakonska regulativa i pojednostavljivanje i skraćivanje procedura za razne dozvole, biti stimulativni za nemačke investitore.

Joksimović je zahvalila na podršci Nemačke za otvaranje prvih poglavlja i izrazila očekivanje de će se i ove godine nastaviti dinamika evropskih integracija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja