NOVI NAČIN IDENTIFIKACIJE U PORODILIŠTIMA: Elektronske narukvice veća sigurnost za porodilje i bebe
Foto: S Stojanovic

GAK Narodni front prvi uveo pilot projekat

NOVI NAČIN IDENTIFIKACIJE U PORODILIŠTIMA: Elektronske narukvice veća sigurnost za porodilje i bebe

Društvo -
Iz Udruženja roditelja nestalih beba Srbije kažu da je za 40 godina iz porodilišta "nestalo“ do 10.000 novorođenčadi.

Iako se još čeka da država donese poseban zakon – lex specialis - u slučaju nestalih beba, GAK Narodni front je postala prva ustanova u kojoj se uvodi novi način identifikacije beba kako bi sigurnost u porodilištu bila što veća.

Naime, po dolasku na porođaj majka dobija narukvicu na kojoj je njeno ime i jedinstveni matični broj, a po rođenju, beba dobija svoju narukvicu povezanu sa majčinom preko kompjuterskog softvera. Kada se jednom stavi narukvica može da se ukloni samo ako se iseče, a osim identiteta majke i bebe preko softvera će se pratiti i ceo put od porođaja do izlaska iz porodilišta.

Iako Ministarstvo zdravlja u načelu podržava uvođenje novog sistema, nezvanično smo saznali da za ovaj pilot projekat ministarstvo nije dalo odobrenje, već su u GAK Narodni front na svoju ruku odlučili da ga pokrenu. Kako kažu, za tako nešto i nije potrebno neko posebno odobrenje ministarstva.

Dr Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva iz GAK Narodni front je, gostujući u Novom danu, rekao da je uvođenje elektronskih identifikacija samo nadogradnja već postojećeg softvera u toj zdravstvenoj ustanovi.

"Onog momenta kad porodilja uđe u bolnicu ona je zavedena u zdravstveno-informacioni sistem i tu se nalaze svi podaci i sve intervencije", pojašnjava doktor.

Štampaće se identifikacioni brojevi koji se stavljaju majkama i bebama, a identifikacija majke se vrši preko JMBG i povezana je sa bebom.

"Ovaj sistem obezbeđivanja podataka je već zaživeo na Zapadu, od ponedeljka krećemo sa upotrebom... Ovo smo mi sami želili da vidimo kako će da funkcioniše... Izabrali smo firmu koja je imala sluh da nam da ovo na korišćenje i testiranje... Videćemo kako će se pokazati", kaže dr Aničić, naglašavajući da je ovo pilot projekat.

(N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track