SKANDALOZAN PREDLOG ZAKONA: Apel da se zaštite autorska prava fotografa
Foto: Profimedija

U toku potpisivanje peticije protiv izglasavanja novog propisa

SKANDALOZAN PREDLOG ZAKONA: Apel da se zaštite autorska prava fotografa

Društvo -
BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS), Udruženje fotoreportera Srbije (UFOS), Foto-asocijacija Vojvodine (FAV), Centar za razvoj fotografije (CRF) i Organizacija fotografskih autora (OFA) zatražili su od Skupštine Srbije da zaštiti autorska prava za fotografije koje se objavljuju u elektronskom obliku.

U zajedničkom saopštenju ta udruženja očekuju da poslanici na sutrašnjem zasedanju ne usvoje Predlog autentičnog tumačenja stava 2 clana 2. Zakona o autorskim i srodnim pravima.

Udruženja objašnjavaju da bi usvajanjem autentičnog tumačenja tog stava, koji je dostavio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavsto, Skupština prihvatila da fotografija "koja se pojavljuje i preuzima u elektronskom obliku, bez obzira da li je originalna duhovna tvorevina" izgubi autorsko-pravnu zaštitu.

Na taj način bi, kako tvrde, jedino autori fotografija, od svih autora autorskih dela, bili lišeni autorsko-pravne zaštite. Ističu i da bi usvajanjem takvog tumačenja, Zakon o autorskim i srodnim pravima bio protivrečan samom sebi, jer je, kako navode, u članu 2, stav 2. fotografija posebno istaknuta kao autorsko delo.

UNS, UFOS, FAV, CRF i OFA tvrde i da je ovakvo tumačenje doneto bez javne rasprave i bez konsultovanja struke. Poziv poslanicima da ne glasaju za Predlog autentičnog tumačenja odredbi Zakona o autorskim i srodnim pravima, uputila je i Asocijacija onlajn medija (AOM), koja smatra da bi se time značajno umanjio nivo dostignutih standarda i pravna zaštita, kako građana, tako i novinara i fotografa, u onlajn sferi.

"Ovakav predlog faktički ukida autorsku fotografiju na internetu i otvara mogućnosti za njihovu zloupotrebu", navodi Asocijacija u svom saopštenju.

Ovaj skandalozan predlog zakona je podigao veliku prašinu na društvenim mrežama pa već postoji Fejsbuk grupa "Zaštitimo autorska prava", a otvorena je i peticija kojom se zahteva od narodnih poslanika da glasaju protiv ovog zakona.

Na Fejsbuku se pojavio i status koji kroz jednu simpatičnu priču najbolje opisuje u kakvoj situaciji su se našli fotografi i svi oni koji pokušavaju da zaštite svoja autorska prava.

Bili jednom Mile i Laza, najbolji drugari. Mile jednog dana od svoje uštedjevine kupi bicikl. Sav srećan provoza ga po...

Posted by Petar Marković on Thursday, January 21, 2016

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track