NUNS: Prijava REM protiv TV Pink

Sadržaj škodi razvoju maloletnika

NUNS: Prijava REM protiv TV Pink

Društvo -
BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je danas prijavu protiv televizije Pink zbog sadržaja emitovanog u emisiji "Medijsko blato Srbije".

U saopštenju NUNS-a navedeno je da je televizija Pink prekršila odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, kao i odredbe Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

U Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga navedeno je da je pružalac medijske usluge dužan da prilikom proizvodnje i emitovanja programskih sadržaja poštuje ljudska prava korisnika medija, učesnika u programu ili onih na koje se odnosi objavljena informacija, navodi se u saopštenju.

NUNS je podsetio da su sva prava navedena u Pravilniku, zajemčena Ustavom Republike Srbije i potvrđenim međunarodnim aktima koji uređuju oblast ljudskih prava.

Dodaje se da u istom dokumentu piše da je pružalac medijske usluge dužan da poštuje dostojanstvo korisnika te usluge, učesnika u programu i onih na koje se objavljena informacija odnosi i da poštuje dostojanstvo ličnosti.

Kako je navedeno, Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga nalaže medijima da preduzmu neophodne mere kako njegov programski sadržaj ne bi naškodio razvoju maloletnika.

NUNS očekuje da REM što pre donese odluku po ovoj prijavi i ujedno podseća da ovo telo još nije postupalo po prijavi, takodje protiv TV Pink, zbog objavljivanja zdravstvenog kartona u emisiji "Rušenje Vučića – poslednji čin".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track