TOMA FILA KATEGORIČAN: Ne možete naterati ljude da doniraju organe
Foto: Danir Dervišagić, Beta

Poznati advokat o transplantaciji

TOMA FILA KATEGORIČAN: Ne možete naterati ljude da doniraju organe

Društvo -
Podeljeni Dok jedni podržavaju predlog novog zakona, koji podrazumeva da ćemo svi biti saglasni da nam se nakon smrti uzmu organi, drugi smatraju i da bi pred sudom bio oboren

Predlog novog zakona o transplantaciji organa, koji je u pripremi i koji predviđa da će svi građani po automatizmu biti saglasni da im se nakon smrti uzmu organi za transplantaciju, neustavan je i kao takav ne može biti usvojen, smatra poznati advokat Toma Fila.Naime, novi zakon koji je u pripremi podrazumeva takozvanu pretpostavljenu saglasnost donorstva, a to znači da, ukoliko građani za života u sudu ili opštini ne popune formular u kojem izjavljuju da su protiv donorstva, njihovi organi će biti uzeti za transplantaciju.Ograničena prava- Ova odredba je neustavna i ukoliko bi se to pitanje poteglo pred Ustavnim sudom, verovatno bi bila osporena. Nisam protivnik donorstva, naprotiv, ali uvesti ovo u zakonsku regulativu značilo bi ograničavanje osnovnih ljudskih prava. Ne možete nekoga naterati da bude donor ukoliko to ne želi i ne možete to uraditi tako da on, ako je to u suprotnosti s njegovim željama i verovanjima, mora sam da ide i popunjava neke formulare - smatra Fila i dodaje da ne veruje da će ovaj zakon biti usvojen.Sa ovim se slaže i Zdravko Peno, profesor Bogoslovskog fakulteta u Foči, koji kaže da je transplantacija organa u skladu s hrišćanskim vrednostima humanosti, ali da je ne treba nametati onima koji to ne žele.Izričita volja- Taj čin predstavlja izraz nesebične ljubavi, za koju Hristos kaže: „Nema veće ljubavi od one kad neko žrtvuje i sopstveni život za bližnjega svoga“. Međutim, kao što se ljubav ne nameće, ne bi trebalo nametati ni zakon o transplantaciji ljudima koji nisu iskazali izričitu volju da njihovi organi budu presađeni - smatra ovaj profesor.Inače, prema aktuelnom Zakonu o transplantaciji, čak i kada osoba za života ima donatorsku karticu, ukoliko članovi porodice to ne žele, njeni organi nakon smrti se ne mogu koristiti.

Da li se slažete sa predlogom?

Marijana Todorović, udruženje „Donor heroj“ Zbog sina znam koliko je važnoMom sinu su transplantirali srce, nakon čega je živeo još tri i po godine. Prošavši kroz to s njim, shvatila sam značaj transplantacije. Apsolutno podržavam to, a sličan zakon već godinama postoji i u Hrvatskoj.Miljko Ristić, kardiologHumanost na prvom mestuU potpunosti podržavam donošenje novog zakona. Ima dosta mladih ljudi kojima je transplantacija neophodna. Dilema u vezi sa ovim pitanjem je uvek bilo, ali mislim da u ovakvom slučaju pitanje humanosti mora biti na prvom mestu.Dimitrije Kalezić, verski analitičarMedicina napredujeCrkva kaže da ličnost čoveka predstavljaju njegova duša, duh i telo. Međutim, ako je neko zaveštao organe, ne znači da ne poštuje to telo. S napretkom medicine izmenili su se i pogledi na to pitanje.Maja Volk, dramaturgJa sam za svaku reciklažuJa sam za reciklažu u svakom obliku, pa i za reciklažu organa. Nemam ništa protiv toga da neko posle moje smrti preuzme sve moje organe. Nisam sigurna što se tog obavezujućeg dela tiče.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track