NUNS: Zloupotreba dece u emisiji Veče s Ivanom Ivanovićem

Prekršeni profesionalni standardi

NUNS: Zloupotreba dece u emisiji Veče s Ivanom Ivanovićem

Društvo -
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je danas da su u poslednjoj emisiji "Veče s Ivanom Ivanovićem" na TV Prva prekršeni profesionalni standardi koji se tiču maloletnih osoba.

"Prilog u kojem deca iznose svoje stavove o (premijeru Srbije) Aleksandru Vučiću u suprotnosti je s Kodeksom 'Deca i mediji', Kodeksom o zaštiti dece od političkih zloupotreba, ali i s obavezom novinara da zaštite bezbednost i integritet dece", naveo je NUNS u saopštenju.

To udruženje je pozvalo novinare da vode računa o pravima maloletnika i da ih ne zloupotrebljavaju u političke i druge svrhe.

TV Prva se izvinila povodom spornog dela emisije

Zbog segmenta emisije "Veče sa Ivanom Ivanovićem" u kojem deca odgovaraju na pitanja iz svih oblasti života, a emituje se već mesecima, oglasila se i TV Prva.

"Mališani daju svoje odgovore na pitanja o različitim temama apsolutno iskreno i bez bilo kakve sugestije autora ili bilo koga drugog iz tima emisije. Smatramo da je mišljenje najmlađih važno i nismo imali nikakvu lošu nameru u tome da čujemo njihovo viđenje određenih aktuelnih događaja. Poštujući poslovne i pravne norme, roditelji prisustvuju snimanjima i potpisuju saglasnost za emitovanje.TV Prva se uvek zalagala za poštovanje ljudskih prava, naročito dečjih prava i kao društveno odgovorna kompanija, inicirali smo nebrojeno akcija u cilju poboljšanja uslova života i lečenja najmlađih sugrađana", piše u saopštenju u kome se dodaje da nije bila namera da se zloupotrebe deca u političke svrhe i da su svesni negativnih reakcija koje je prikazana anketa izazvala u javnosti.

"Poštujemo stav zaštitnice građana Grada Beograda Katarine Žeželj da deci nije mesto u prilozima koji obrađuju političke teme i upućujemo izvinjene celokupnoj javnosti u Srbiji. Izražavamo najiskrenije žaljenje što je takvo mišljenje stvoreno jer je jedini cilj ove emisije zabava. TV Prva će nastaviti da se bavi zaštitom dečjih prava i vodićemo računa da u budućnosti ne dođe do sličnih spornih situacija.", zaključuje se u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track