ALARMANTNI PODACI: U Vojvodini sve više žena oboleva od raka grlića materice
Foto: Profimedija

Redovni pregledi neophodni

ALARMANTNI PODACI: U Vojvodini sve više žena oboleva od raka grlića materice

Društvo -
Karcinom grlića materice u Vojvodini se po broju novoregistrovanih obolelih žena nalazi na četvrtom mestu, posle tumora dojke, pluća i debelog creva, što pokazuje tendenciju porasta, saopštio je danas Dom zdravlja Novi Sad.

Kako je navedeno u saopštenju te institucije, ovaj karcinom moguće je dijagnostifikovati ranije i na taj način sapasiti život, jer "preinvazivne promene na grliću materice prethode invazivnim, a prelazak u invazivni oblik dešava se relativno retko".

Dodaje se da su faktori rizika za nastanak karcinoma grlića mnogobrojni, a među njima su polni odnosi bez zaštite od infekcije, imunosupresivne bolesti, genetika, pušenje, socijalno-ekonomski status itd.

Povodom Evropske nedelje prevencije grlića materice, koja traje od 23. do 29. januara, Dom zdravlja će organizovati niz akcija, predavanje sa temom "Prevencija raka grlića materice", kao i redovne ginekološke preglede i za žene koje nemaju overenu zdravstvenu knjižicu.

Godišnje se u svetu registruje oko 528.000 novih slučajeva malignih tumora grlića materice, što ovu bolest svrstava na četvrto mesto u ženskoj populaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track