Najnovije vesti

SRBIJA PUNA GATARA I VIDOVNJAKA Lažni monah ubeđivao bolesne da zlato mora da im prenoći u manastiru
Foto: Beta/Ilustracija

Najlakše mete su ostavljeni i roditelji bolesne dece

SRBIJA PUNA GATARA I VIDOVNJAKA Lažni monah ubeđivao bolesne da zlato mora da im prenoći u manastiru

Društvo
01:22h
BEOGRAD - Inspektori Odeljenja za javni red i mir podneli su prošle godine krivične prijave protiv čak 15 vračara širom Srbije.

Lažnih vidovnjaka, među kojima ima podjednako i muškaraca i žena, najviše je u Vojvodini, a prema rečima inspektorke Odeljenja za javni red i mir beogradske policije Ljiljane Stojanović, tokom istraga nailazili su i na sela gde se dosta žitelja bavi ovakvim prevarama.  Uglavnom su to dobro situirani pojedinci koji žive u velelepnim zdanjima i ne kriju da imaju novca.

Inspektorka navodi kako su nedavno identifikovali prevaranta, koji se lažno predstavljao kao monah vojvođanskog manastira i od lakovernih građana tražio zlato, srebro i druge dragocenosti koje su mi slali iz svih krajeva zemlje.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

- Ubeđivao ih je da zlato treba da prenoći u manastiru i da će im nakon toga sve muke biti rešene. Na saslušanju nam je mrtav hladan kazao: “Video sam da to radi većina u selu, pa zašto ne bih i ja?” - kaže je inspektorka.Sumnja se da su gatare lane u Srbiji prevarile desetine lakovernih i prisvojili više od šest miliona dinara.“Zagarantovano skidanje crne magije”, “Zavedite željenog partnera”, “Pomozite bolesnom bližnjem”, samo su neki od naslova bizarnih oglasa koji su poslednjih meseci preplavili štampu i internet, a putem kojih razne vidovite Justinijane i Aide nude građanima paranormalne usluge.

Iako deluje neverovatno da bi se bilo ko javio na ovakav oglas, a još manje, na slepo, preko poštanskih servisa, uplaćivao novac, u policiji navode da je broj prevarenih građana, ali i vidovnjaka veliki.- Oštećeni sa vidovnjacima stupaju u kontakt preko telefona i sve vreme komuniciraju na taj način. Kako bi im otklonili crnu magiju ili izveli neku drugu vradžbinu, vidovnjaci traže da im se najpre uplati određeni iznos na račun putem poštanskih servisa, a zahtev bi onda ponovili i po nekoliko puta. Neki bi već tad prozreli da se radi o prevari, ali smo imali slučaj da je jedna oštećena uplatila čak milion dinara, verujući da će joj vračara vratiti bivšeg dečka - navodi Stojanović.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Problem u njihovom procesuiranju, odnosno podnošenju prijave tužilaštvu, često nastupi jer građani ne žele da sarađuju s policijom, iako su svesni prevare.- Doživljavaju to kao sramotu, a ima i onih koji od porodice kriju da su prevaru još i debelo platili - dodaje Stojanović.

U slučajevima kada policija uspe da podnese krivičnu prijavu, istražni postupak se u lakšim slučajevima završava najčešće odlaganjem krivičnog gonjenja - primenom oportuniteta. Na taj način prevaranti uplaćuju zakonom predviđeni iznos u dobrotvorne svrhe ili se upućuju na društveno koristan rad. Teže prevare epilog dobijaju na sudu, koji neretko izriče i zatvorske kazne.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Vidovnjacima se za pomoć najčešće obraćaju zbog neuzvraćene ljubavi, što je prema pogodno tle za manipulaciju. - Zbog neuzvraćene ljubavi su u stanju i mesecima da uplaćuju novac, dok bi im vračara telefonom skidala magiju i vraćala voljeno biće. Očajni roditelji bolesne dece ili osobe koje su preživele neke tragedije i traume takođe su im laka meta - dodaje inspektorka Stojanović.

(Blic/Ivan Milićević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...