Najnovije vesti

ISPLIVALA 4. OF-ŠOR KOMPANIJA: Mali osnovao pa ekspresno ugasio predstavništvo u Srbiji
Foto: Dragana Udovičić

Za direktora postavio svoju ženu

ISPLIVALA 4. OF-ŠOR KOMPANIJA: Mali osnovao pa ekspresno ugasio predstavništvo u Srbiji

Društvo
BEOGRAD - Na svetlo dana isplivala je Busby Financial Corp, još jedna of-šor kompanija sa Britanskih Devičanskih Ostrva, koja je povezana sa gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim.

Kompanija „Busby Financial Corp.“ osnovana je aprila 2004. godine na Britanskim Devičanskim Ostrvima, jednoj od najpopularnijih egzotičnih destinacija za otvaranje fiktivnih preduzeća. Gradonačelnik nije želeo da objasni čime se ova kompanija bavi, objavio je KRIK.

 

Vlasništvo kompanije „Busby“ je nepoznato, ali njeni tragovi vode do prvog čoveka srpske prestonice, a tri godine nakon osnivanja, „Busby“ je otvorila predstavništvo u Beogradu.

 

Zanimljivo je da je za direktora ovog predstavništva 09. novembra 2007. godine imenovana Marija Mali, supruga gradonačelnika Beograda Siniše Malog.  Koja je svrha postojanja kompanije „Busby“ i njenog predstavništva u Srbiji je bila nepoznata, ali je zanimljivo da je svega mesec dana nakon što je osnovano predstavništvo u Srbiji i ugašeno 31. decembra 2007. godine. „Busby“ ima račun u Švajcarskoj „UBS“ banci, pokazuju zvanična dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a.

 

Na poslovima osnivanja predstavništva u srpskoj Agenciji za privredne regstre (APR), bio je angažovan beogradski advokat Igor Isailović iz kancelarije Isailović & Partners, a usluge ovog advokata Mali često angažuje za poslove sa svojim kompanijama. Mali je na Isailovića preneo upravljačka prava svoje agencije „Oli consulting“ 2013. godine kada je postao javni funkcioner.

 

Siniša Mali je do januara 2004. godine radio u Agenciji za privatizaciju gde je bio direktor Centra za tendere.
Nakon formiranja vlade 2012. godine, imenovan je za savetnika za finansije i privredu prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića. Postavljen je za gradonačelnika Beograda 2014. godine.

 

Foto: Fonet Božidar Petrović
Foto: Fonet Božidar Petrović


Zoran Stojiljković, predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže za KRIK da političari treba građanima da otkriju čime se bave njihove ofšor kompanije, bez obzira da li su njima poslovali tokom svog mandata ili ne.

 

„Postoji pravo javnosti da zna i šta ste radili u periodu pre nego što ste došli na političku funkciju jer te vrste poslova mogu da imaju uticaj na vašu nepristrasnost i obavljanje javne funkcije. Vi morate da date vrlo jasne garancije da nemate više veze sa tim, da kažete šta ste radili sa tim firmama, sa kojom vrstom klijentele. Građani kad vas biraju imaju pravo to da znaju kao što to treba da znaju akademska stručna javnost, mediji i svi ostali, čime se vi to bavite i u kojoj je to zoni“, objašnjava Stojiljković.

 

Mreža Malijevih ofšor kompanija

 

Foto: Krik
Foto: Krik

 

„Busby“ je četvrta ofšor kompanija registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima koja ima veze sa gradonačelnikom Beograda.

 

U prethodnim istraživanjima, novinari KRIK-a došli su do podataka o sledećim ofšor kompanijama:
„Etham Invest & Finance Corp.“ i „Brigham Holding & Finance Inc.“ učestvovale su u kupovini luksuznih apartmana u bugarskom letovalištu „Sveti Nikola“ na Crnom moru. „Etham“ je osnovan jula, a „Brigham“ avgusta 2011. Za osnivanje obe kompanije angažovana je agencija za registrovanje ofšor firmi sa Devičanskih ostrva „Trident Trust Company Limited“. Ova agencija krije tajnu o njihovom vlasniku.

 

Obe kompanije imenovale su Sinišu Malog za direktora i ovlastile ga da kupuje nekretnine. Mali je luksuzne apartmane kupovao i dok je bio savetnik za finansije tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Mali je u ime ovih ofšor firmi kupio 23 apartmana u Bugarskoj, dok je jedan stan kupio na svoje ime. U ovaj posao uloženo je, prema prosečnim vrednostima ovih nekretnina, oko 5 miliona evra.
Gradonačelnik Beograda do danas nije rekao za koga je kupovao apartmane.

 

Novinari KRIK-a otkrili su i kompaniju „Alessio Investment Ltd.“ za čije osnivanje je u julu 2007. takođe angažovana agencija „Trident Trust Company Limited“. „Alessio“ je Sinišu Malog postavio za direktora. Mali je osnovao predstavništvo ove kompanije februra 2008. u svom stanu u ulici Ćirila i Metodija. Suprugu Mariju postavio je za direktora predstavništva. KRIK je otkrio da je ova kompanija povezana sa zloupotrebama u privatizaciji proizvođača deteline „Alfa Protein“ iz Vršca.

 

Srđan Gajić, koji je privatizovao ovu kompaniju, nelegalno je preneo 10 hektara državne zemlje na firmu „Compost Group“ u vlasništvu oca Siniše Malog. Nakon toga, otac je preneo vlasništvo na Sinišu, a on prodao ofšor kompaniji „Alessio“. Ofšor kompanija je, prema ugovoru, Siniši Malom isplatila više od pola miliona evra.
Gajić je osuđen zbog nezakonitog prebacivanja državne zemlje, dok protiv porodice Mali nije vođena istraga.
Ova ofšor firma, prema dokumentaciji KRIK-a, imala je 5 odsto vlasništva u beogradskoj kompaniji za izradu građevinskih projekata „Real Estate Developments“. Ostatak vlasništva poseduje holandska kompanija „GTC“.
Siniša Mali je, kao gradonačelnik, polagao kamen temljac i svečano otvorio poslovni kompleks koji su njegovi partneri „GTC“ sagradili u Beogradu.

 

Ofšor kompanija „Alessio“ je, prema podacima APR, izašla iz vlasništva „Real Estate Developments“ u novembru 2014. kada je Mali već bio na funkciji gradonačelnika.

 

„Alessio“, poput kompanije „Busby“, poseduje račun u švajcarskoj „UBS“ banci, pokazuje dokumentacija koju su prikupili novinari KRIK-a.

 

Beogradsko predstavništvo „Alessio“ Mali je ugasio u decembru 2010. Dokumenta u Agenciji za privredne registre potpisao je, kao i u slučaju „Busby“, advokat Igor Isailović.

 

Novinari KRIK-a pokušali su da dobiju komentar od Siniše Malog, ali on nije pristao na intervju, kao ni advokat Isailović.

 

(KRIK)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...