ČEKA SE ODGOVOR SKUPŠTINE: Evo šta predviđa Aleksin zakon
Foto: Profimedia/Ilustracija

Stati na put vršnjačkom nasilju

ČEKA SE ODGOVOR SKUPŠTINE: Evo šta predviđa Aleksin zakon

Društvo -
Nacrt “Aleksinog zakona” koji bi trebalo da spreči vrnjačko nasilje, predviđa mogućnost da nasilnik bude suspendovan iz škole do 30 dana a da mu se u međuvremenu pruži stručna pomoć, kao i oduzimanje licence i otkaz za nastavnike i stručna lica koja ne prepoznaju nasilje u školi.

Vladimir Jovanović je jedan od osnivača i pokretača neformalne grupe građana „Dva minuta tišine“ koja je juče u Beogradu i Novom Sadu organizivala protest “Hoću Aleksin zakon”. On je istakao da im je cilj da ovakvim skupovima skrenu pažnju svim građanima i političarima u skupštini na problem vršnjačkog nasilja.

Cilj je da se podigne svest da vršnjacko nasilje mora da se zaustavi jer je sve više žrtava, kaže on i ističe da je nacrt Aleksinog zakona poslat svim nadležnim institucijama. Ipak, smatra da su građani Srbije poprilično “ubijeni” i da im treba dosta vremena da se pokrenu.

“Društvo u Srbiji ima velikih problema sa detektovanjem pravih problema, okrećemo se lako trivijalnim. I u vrtićima se dešava vršnjačko nasilje koje se deklariše kao 'dečja igra'. Skloni smo da zažmurimo na velike probleme”, naglašava Jovanović.

Na pitanje da li ih je neko od političara kontaktirao nakon što su im poslali nacrt zakona on odgovara negativno i dodaja da oni čak i ne žele da ih bilo ko kontaktira.

“Poslali smo predlog pa neka ga usvoje. Nama ne treba demagogija već rešenje koje će zaštiti ostalu decu”.

DSS zahteva hitno usvajanje Aleksinog zakona

Demokratska stranka Srbije podržava donošenje „Aleksinog zakona“ i posle izbora će se zalagati se za njegovo hitno usvajanje u Skupštini Srbije.

"Apelujemo na sve političke stranke, one na vlasti i opozicione, da na problem porasta vršnjačkog nasilja reaguju jedinstveno - donošenjem zakona čiji je nacrt, na inicijativu udruženja građana, izradila Dragana Chorić. Bezbednost dece, sprečavanje vršnjačkog nasilja, nesumnjivi je interes celokupnog društva i zato stranačke razlike ne smeju da budu prepreka za hitno zakonsko utvrđivanje mera i sankcija koje tome mogu da doprinesu", navodi se u saopštenju.

(N1/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track