DODELA ODLIKOVANJA: Predsednik Nikolić uručio sretenjsko ordenje
Foto: Tanjug/N

Dan državnosti

DODELA ODLIKOVANJA: Predsednik Nikolić uručio sretenjsko ordenje

Društvo -
Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić povodom Dana državnosti, 15. februara, u zgradi Predsedništva dodelio je sretenjsko ordenje istaknutim pojedincima i institucijama.

Svečana dodela odlikovanja počela je tačno u 11 časova izvođenjem himne Srbije "Bože, pravde".

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Čast mi je da vam u ime svih građana uručim odličje. O vašem radu i uspesima, Konfučije je rekao: "Kad radiš za druge, radi tako posvećeno kao da radiš za sebe". Samo takvom posvećenošću prevazilazite sve prepreke, u Srbiji naročito. Vama čestitam zaslužena priznanja, a građanima Sretenje, Dan državnosti", rekao je Nikolić.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović
Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

On je kazao da bi odlikovanih moglo da bude još onoliko koliko ih ima, zato što su ljubav i rad temelji humanosti.

"Imam čast da stojim pred vama u pokušaju da vam se u nekoliko rečenica zahvalim za ono što činite za slavu svoje Srbije i njenih građana", kazao je predsednik.

On je naveo i da je malo tačna rečenica "predsednik je odlikovao", jer su nagrađeni sami odlikovali sebe.

"Predsednik nije uspeo da da svima koji su se odlikovali, dodeli odlikovanja, i zato ću do kraja mandata neprekidno morati da se suočavam sa sopstvenom nemoći da svima koji se uzdignu dodelim odlikovanje", kazao je Nikolić.

On je ocenio i da promocija društvenih vrednosti i kulture nagradjivanja i zahvaljivanja ne sme da bude na začelju, svrstana medju manje važne vrednosti.

"Koliko god nam nacionalnog ponosa i radosti donosili sportisti, toliko bismo ista osećanja mogli da podelimo i kada su u pitanju umetnost i nauka samo kada bi ti njihovi rezultati bili vidljiviji, ili čak uopšte vidiljivi u medijima i našim razogovorima", izjavio je Nikolić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Hor "Kolegijum muzikum" potom je izveo pesmu "Da budem Srpkinja".

Dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Sima Avramović kratko je, na početku svečane dodele, podsetio na istoriju Gimnazije u Kruševcu, koja je Sretenjskim ordenom prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u prosvetnoj delatnosti, a povodom 150 godina rada, odlikovana ukazom predsednika Nikolića.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Srpsko geološko društvo, Institut "Mihajlo Pupin", "Prva tehnička škola" iz Kragujevca, Prirodnjački muzej iz Beograda.

Među odlikovanima su i institut Zemun Pollje, Matematička gimnazija u Beogradu, Muzička škola "Mokranjac" iz Beograda, Biblioteka grada Beograda, Institut za mikrobiologiju i imunologiju, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Među nagrađenima su i predsednici Alžira, Angole, Bocvane i više drugih država. Kada su u pitanju pojedinci, Nikolić je, pored ostalih, odlikovao Mladomira Purišu Djorđevića, posthumno Ranka Žeravicu, akademika Milovana Danojlića, za humanitarnu delatnost Arno Gujona, zatim Helen Delić Bentli, Punišu Đorđevića, Zvonka Bogdana, Miru Stupicu i druge ličnosti za izuzetne zasluge u svojoj delatnosti.

EPK/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track