ĐURIĆ: Demokratskim potencijalom izborimo se za Srbe na Kosovu
Foto: Dragana Udovičić

Sretenje svečano obeleženo i u Zvečanu

ĐURIĆ: Demokratskim potencijalom izborimo se za Srbe na Kosovu

Društvo -
U Zvečanu je danas održana svečana akademija povodom Sretenja - Dana državnosti Srbije, na kojoj je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao da Srbi na KiM moraju iskoristiti demokratski potencijal da se izbore za svoja prava, a da bi u tome uspeli, moraju biti saglasni oko onoga što im pripada - za početak to je Zajednica srpskih opština (ZSO).

Đurić je kazao da su u Sretenju ujedinjeni naše utemeljenje u tradiciji, slobodarski duh i želja za modernizacijom.

On je podsetio da je Sretenjski ustav garantovao slobodu svakom robu koji kroči na srpsko tlo, decenijama pre nego što je robovlasništvo ukinuto u francuskim i engleskim kolonijama ili SAD.

"Simbolika Sretenja nije nešto zbog čega treba da se kao narod osećamo superiorno, naprotiv, ali to je i svakako razlog da se ne osećamo manje vredno od nekih u našem bližem ili daljem okruženju", kazao je Đurić.

On je podvukao da, iako su Kosovo i Metohija u sastav srpske države ušle gotovo stotinu godina posle Prvog srpskog ustanka, Sretenje se danas ovako svečano obeležava ovde “zato što bez ideje srpskog Kosmeta ne bi bilo ni Karađorđevog ustanka, a verovatno ni vaskrsa srpske države”.

Srbi danas na KiM sticajem okolnosti moraju da iskoriste sav svoj demokratski potencijal i nacionalnu vitalnost da se izbore za prava koja je naš narod pre dva veka tražio za sebe i garantovao drugima.

"Da bismo u tome bili uspešni, moramo u najvećoj mogućoj meri biti saglasni oko naših ciljeva, oko onoga što nam pripada - za sam početak to jeste Zajednica srpskih opština (ZSO)"”, podvukao je Đurić.

Prema njegovim rečima, Karađorđevi ustanici bili su saglasni oko svog cilja, a njihova revolucija bila je jedino moguće sredstvo da se taj cilj ostvari.

"Oni to sredstvo, oružani ustanak, nisu birali, ono im je bilo nametnuto kao jedino moguće rešenje", kazao je Đurić. “

"Tako su i danas nama ovde na KiM sredstva organičena, a okolnosti nametnute. Naša revolucija ovde mora biti demokratska, naše kubure i jatagani moraju biti sada i danas znanje i vredan rad, a naša džebana sloga i strpljenje. I to ne znači da ćemo ikada zaboraviti da koristimo i one prave"”, rekao je Djurić.

Na akademiji u Domu kulture predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević kazao je da danas slavimo uspomenu na ustanike i ustavopisce, da je na nama da pokušamo da budemo hrabri i mudri kao što su oni bili, istakavši da su pre svega mudrost i hrabrost potrebni Srbima na KiM.

"Mi smo čvrsto opredeljeni da ostanemo na KiM. Ostanemo li mi, i Srbija ostaje"”, podvukao je Todosijević.

On je naglasio da su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić posvećeni ostanku i opstanku svih koji žele da ostanu na ovim prostorima i ovde grade bolji život za sebe i svoju decu.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije u Zvečanu prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović, ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić, predstavnici lokalnih samouprava sa KiM, institucija i ustanova, SPC i drugi.

U kulturno - umetničkom delu programa učestvovali su dramski umetnik Lepomir Ivković, KUD “Zvečan” iz Zvečana, crkveni hor “Branislav Nušić” iz Kosovske Mitrovice i drugi. Organizatori svečane akademije su četiri opštine na severu KiM.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja