Najnovije vesti

MARIĆ: Pripremljen Nacrt zakona o smanjenju rizika o nepogodama
Foto: Zorana Jeftić

Preventiva na prvom mestu

MARIĆ: Pripremljen Nacrt zakona o smanjenju rizika o nepogodama

Društvo
21:14h
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je pripremljen Nacrt zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i upravljanja vanrednim situacijama, a da je suština novog zakonskog rešenja preventiva.

"Akcenat je na preventivi, tamo gde smo najslabiji i gde smo zakazali 2014.", rekao je Marić na otvaranju stručnog skupa na temu izrade Nacionalne procene o ugroženosti-rizika Republike Srbije, istakavši da je Nacrt rađen od avgusta do decembra prošle godine i da je pripremljen u saradnji sa Kancelarijom za obnovu.

On je istakao da je novim Nacrtom zakona predviđeno formiranje Direkcije za smanjenje rizika i upravljanje vanrednim situacijama kao posebne organizacije vezane direktno za vladu Srbije.

"Radimo sve u duhu 'Sendai okvira' za delovanje iz 2015. godine, kao strateškog dokumenta UN", rekao je Marić, izrazivši nadu da smo lekcije iz 2014. naučili i da ćemo uspeti da ih primenimo kroz zakonska rešenja i da se pripremimo za godine koje su pred nama, a koje će definitivno obeležiti vanredne situacije, bilo da je reč o poplavama, požarima, zemljotresima...

On je istakao i da se zna da će zakon biti usvojen nakon izbora.

"Što se nas tiče, mi smo posao završili i željno očekujemo da dođe do njegovog usvajanja", rekao je Marić, ocenjujući da je neophodno da se nastavi finansijsko ojačavanje te službe.

Prema njegovim rečima, neophodno je da ta služba ima kontinuitet u finansiranju u godinama pred nama i da ispravlja greške koje smo, a pre svega u preventivi, pravili.

"U Srbiji se popravlja kvalitet reagovanja, ali se u preventivnom smislu nije puno toga pozitivnog dešavalo i to hoćemo da promenimo", rekao je Marić.

Zamenik šefa Misije OEBS Majkl Ujahara rekao je da OEBS reformu sektora bezbednosti vidi pre svega kao prioritet za izgradnju poverenja i saradnje u Srbiji i regionu.

Ujahara je dodao da OEBS i ministarstvo već više godina uspešno šarađuju u uključenju sistema za upravljanje vanrednim situacijama u Srbiji.

Stručni skup organizovali su Sektor za vanredne situacije MUP u saradnji sa OEBS.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...