(FOTO) POSLEDNJI OPROŠTAJ: General Zdravko Tolimir sahranjen u Beogradu
Foto: Tanjug Srđan Ilić

Na Novom bežanijskom groblju

(FOTO) POSLEDNJI OPROŠTAJ: General Zdravko Tolimir sahranjen u Beogradu

Društvo -
BEOGRAD - General Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, koji je preminuo prošle nedelje u pritvoru Haškog tribunala, sahranjen je danas na Novom bežanijskom groblju.
1 / 5 Foto: Tanjug Srđan Ilić

Sahrani je prisustvovala bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić, lider radikala Vojislav Šešelj kao i veliki broj bivših pripadnika pripadnika Vojske RS kao i brojni prijatelji i poštovaoci generala.

Podsetimo, Tolimir je uhapšen je 30. juna 2007. u zajedničkoj akciji policija Srbije i Republike Srpske u okolini Bratunca, a potom je odveden u Banjaluku. Prema tada objavljenim informacijama, Tolimir je lociran i uhapšen kada je pokušao iz Srbije da pređe u RS.

Haški tribunal osudio je krajem 2012. generala Vojske Republike Srpske Zdravka Tolimira na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za dešavanja u Srebrenici u leto 1995.

Preminuli general nije imao dece, a jedina porodica mu je bila supruga Nada koja ga je često posećivala u pritvoru u kome se nalazio od juna 2007. godine.

Preminuo je u pritvoru u Sheveningenu usled srčanih problema mada se dugo spekulisalo da je ozbiljno bolestan zbog čega je Vlada Srbije zahtevala od Tribunala da ga pusti na lečenje u Srbiju na šta su oni ostali nemi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track