VREDNO: Amerikanci donirali 100.000 dolara Kliničkom centru Srbije!
Foto: Zorana Jevtić

Pacijenti će dva puta brže dobijati rezultate dijagnostike

VREDNO: Amerikanci donirali 100.000 dolara Kliničkom centru Srbije!

Društvo -
Američki ambasador Kajl Skat i ministar zdravlja Zlatibor Lončar pustili u rad novu radnu stanicu za magnetnu rezonancu, poklon američke vojske

BEOGRAD - U Kliničkom centru juče je, u prisustvu ambasadora SAD Kajla Skata i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, zvanično puštena u rad nova radna stanica za magnetnu rezonancu, donacija američke vojske.Zahvaljujući njoj, pacijenti će ubuduće dva puta brže nego dosad dobijati rezultate dijagnostike, a cena joj je 100.000 dolara. Taj iznos obezbedila je evropska komanda američke vojske. Ambasador Kajl Skat rekao je da je veoma zadovoljan što vidi opremu koja je donirana centru, a koja će udvostručiti mogućnosti za dijagnostiku najboljom opremom i najnovijom tehnologijom.

- Veliko nam je zadovoljstvo što vidimo dobre doktore koje imate, koji će raditi s novom opremom za budućnost Srbije - poručio je ambasador.Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je donacija odličan primer plodne saradnje dve države.- Što pre uradite dijagnostiku, pre ćete krenuti s lečenjem ili nastavkom terapije - rekao je Lončar.

Olakšana dijagnostika... Novi aparat u Kliničkom centru Srbije
Olakšana dijagnostika... Novi aparat u Kliničkom centru Srbije

On je izrazio veliku zahvalnost evropskoj komandi američke vojske i dodao da ovo nije kraj saradnje, te da je dobio uverenje da američka vlada i njihovi predstavnici žele da pomognu Srbiji, naročito kad je reč o zdravstvu.Dr Aleksandar Ivanović objasnio je da je značaj opreme u tome što ima najsavremenije softverske i hardverske modalitete za najsavremeniju dijagnostiku grudnog koša, abdomena i karlice.- Zahvaljujući vrhunskoj tehnologiji omogućeno je da se preseci obavljaju na pola milimetra, s višestrukim rekonstrukcijama, koje daju i najsitnije detalje o patološkim promenama. Pacijenti u centru čekaju do mesec dana na dijagnostiku, ali će zahvaljujući kvalitetu i brzini nove radne stanice znatno biti smanjeno vreme čekanja - rekao je Ivanović.

Kajl SkatNATO JE NAJNORMALNIJA STVARAmerički ambasador Kajl Skat rekao je i da je sporazum Srbije s NATO „najnormalnija stvar“ i dodao da ne razume velike kontroverze u javnosti oko toga. Upitan kako se oseća u Srbiji, on je rekao da za 14 dana nije video mnogo i podsetio da je posetio Sajam turizma, gde je video toliko mesta u Srbiji koje treba da poseti.- Moj kalendar će biti pun za narednih godinu dana, da vidim zemlju - rekao je Skat i dodao da su ljudi u Srbiji vrlo ljubazni i otvoreni i da je „vrlo optimističan“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track