Godišnjica bombardovanja kineske ambasade
Foto: KURIR

Godišnjica bombardovanja kineske ambasade

Društvo -
Tada su poginula tri kineska novinara, a povređene su 23 osobe

BEOGRAD - Delegacija Ambasade Kine, dopisnici kineskih medija iz Beograda i predstavnici Udruženja novinara Srbije položili su vence na spomen-ploču novinarima stradalim 7. maja 1999. u bombardovanju kineske ambasade na Novom Beogradu.

Pre 13 godina u napadu aviona NATO pogođena je ambasada Kine i poginula su tri kineska novinara, povređene 23 osobe.

"Okupili smo se da izrazimo teško saosećanje s porodicama naših sugrađana poginulin u bombardovanju. Svaki put kada smo ovde osećamo ljutnju, jer su mladi životi oduzeti u varvarskom činu agresije", kazao je ambasador Džang Vanšue.

Ambasador je dodao da se na ovaj dan, na isti način on i njegovi sunarodnici sećaju i svih nevinih srpskih žrtava. "Sve to nas podseća na prijateljstvo i zajedničku sudbinu kineskog i srpskog naroda", kazao je Džang i dodao da izražava veliku zahvalnost prijateljima iz medija, naroda i Udruženja novinara Srbije.

U zgradi kineske ambasade poginuli su dopisnici lista Guang ming žibao, Sin Sing i Di Ding i novinar agencije Sinhua Sao Junhuan.

Džang je ponovio da je dugogodišnji plan da se na mestu gde je nekada bila ambasada izgradi Kineski kulturni centar, u kome će deo biti posvećen poginulim kineskim novinarima u NATO napadu na tadašnju SRJ.

Na spomen-ploču na kojoj je izražena zahvalnost NR Kini na podršci i prijateljstvu u najtežim trenucima postavljenoj pre tri godine u znak sećanja na troje poginulih kolega, u ime Udruženja novinara Srbije venac je položio Nino Brajović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track