PATRIJARH IRINEJ SA HASANBEGOVIĆEM: Mi Srbi nemamo bližih od vas Hrvata
Foto: Beta Obe

Susret pomirenja

PATRIJARH IRINEJ SA HASANBEGOVIĆEM: Mi Srbi nemamo bližih od vas Hrvata

Društvo -
Žrtvu treba pamtiti, ali treba biti sposoban opraštati, najvažniji je deo govora koji je juče pravoslavnim vernicima uputio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej za vreme posete Jasenovcu i Pakracu.

Patrijarh Irinej u Hrvatskoj je boravio sa ostalim episkopima, a u Manastiru Jasenovac po prvi puta u istoriji održana je sednica Svetog Arhijerejskog Sinoda.

"Mnogi su hrišćani izgubili svest i pamet u sebi i svi oni koji imaju teret zločina moraju potražiti oproštenje od Boga. Svi smo mi ikona Božja, svi smo mi deca Božja. Srbi su u ovim krajevima doživeli strašnu tragediju, njihovu žrtvu ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti, da se sve ono što se ovde događalo, više nikada ne dogodi", rekao je patrijah Irinej koji je u koncelebraciji sa mitopolitima Porfirijem i Amfilohijem predvodio parastos.

Patrijah Irinej vernicima se obratio i u Jasenovcu gde je ponovio odbačenu sintagmu o “stotinama hiljada žrtava” u logoru Jasenovac, podsetio je na 20 hiljada ubijene dece do 14 godina i založio se za povratak Srba u ove krajeve.

Patrijarh se potom susreo i sa hrvatskim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

"Istinski mir i pomirenje nije pasivno tolerisanje jednih drugih, nego rad na zajedničkoj budućnosti saradnjom i prijateljstvom radi budućnosti i zajedništva. To nam nameće prioritet, jer zajednički nam je zadatak i cilj sačuvati ljude i obnoviti život u ovim krajevima, što moje ministarstvo radi, i na simboličan način obnavljajući sedište Slavonske eparhije, crkvu i dvor u Pakracu. Ostajemo predani obnovi naše saktralne baštine", rekao je Hasanbegović.

Patrijah Irinej zahvalio mu se na dolasku rečima kako “mi Srbi nemamo bliže nego vas Hrvate”, kako “ono što se dogodilo među narodima mora biti opomena”, te pozvao na “saradnju za bolju budućnost”.

(Jutarni list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track