ŠABIĆ: Nema razloga da me stranke pozivaju da štitim građane
Foto: Fonet/Nenad Orević

Poverenik tvrdi da svoj posao svakodnevno obavlja

ŠABIĆ: Nema razloga da me stranke pozivaju da štitim građane

Društvo -
Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas da nema razloga da političke stranke pozivaju poverenika da štiti prava građana, jer on to čini svakodnevno u granicama svojih ovlašćenja i raspoloživih resursa.

Šabić je kao nimalo konstruktivan akt ocenio jučerašnje saopštenje Stalne komisije opozicionih stranka za obezbeđenje uslova za poštene izbore da će zatražiti od poverenika da "reaguje na svako buduće kršenje građanskih sloboda i privatnosti podataka koje predstavnici vlasti grubo zloupotrebljavaju sprovodeći kampanju od vrata do vrata, posebno zloupotrebljavajući biračke spiskove".

"Reč je o aktu kojim se, objektivno, nezavisno od motiva, pokušava politizovati jedna nezavisna institucija i kojim se njen rad, nadležnosti i ovlašćenja predstavljaju javnosti pogrešno", naveo je Šabić u saopštenju.

Šabić je podsetio da je više puta upozoravao da posete stranačkih aktivista stanovima građana, mnogi građani doživljavaju kao uznemiravanje.

"Međutim, notorna je činjenica, morala bi biti poznata i političkim strankama, da poverenik nema nikakve ni pravne ni faktičke mogućnosti da bilo koga spreči u neželjenoj poseti stanovima građana", rekao je Šabić.

On je dodao da je ipak u više navrata podsećao da građani nemaju nikakvu obavezu da stranačke aktiviste primaju i odgovaraju na njihova pitanja.

Poverenik je dodao da je više puta ukazivao da su građani, bar na papiru, nizom odredbi o zaštiti potrošača, u više zakona, zaštićeni od neželjenih poseta trgovaca, posrednika, pružalaca usluga, ali da nema zakonskih odredbi koje bi ih štitile od uznemiravanja stranačkih aktivista.

Povodom sumnji da stranački aktivisti koriste zvanične biračke spiskove, poverenik je više puta posebno naglašavao da je upotreba i prikupljanje podataka o ličnosti u svrhu za koju po zakonu nisu namenjeni, krivično delo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track