BAJATOVIĆU OPET TREBA GINEKOLOG: Traži ko će da mu porađa radnice
Foto: Shutter, M

„Srbijagas“ opet udara građane Srbije po džepu

BAJATOVIĆU OPET TREBA GINEKOLOG: Traži ko će da mu porađa radnice

Društvo -
Firma je, prema poslednji podacima na sajtu APR, u gubitku 380 miliona evra, ali to ne ometa direktora da ponovo troši novac na ono što već pokriva zdravstveno osiguranje

BEOGRAD - Dušan Bajatović traži ginekologe-akušere za žene zaposlene u JP „Srbijagas“!Ova državna firma, uprkos dugovanjima, koja su, prema poslednjim zvaničnim podacima na sajtu Agencije za privredne registre (APR), iznosili neverovatnih 46 milijardi dinara, odnosno preko 380 miliona evra, 10. februara raspisala je tender za nabavku medicinskih usluga - specijalističkih pregleda za žene.Veliki trošakTako će, zahvaljujući Bajatoviću, radnice u „Srbijagasu“, iako već imaju redovno zdravstveno osiguranje, biti u prilici da se dodatno pregledaju o trošku građana Srbije! Pregled za ukupno 392 žene između ostalog podrazumeva ginekološki bimanuelni pregled, uzimanje vaginalnog i papa brisa, kolposkopski pregled, ultrazvuk, pregled dojki, a za žene preko 40 godina i mamografiju grudi.

Ovo je dodatni namet na budžet... Žene iz državne firme imaju poseban tretman
Ovo je dodatni namet na budžet... Žene iz državne firme imaju poseban tretman

Inače, ovo nije prvi put da je JP „Srbijagas“ raspisao ovako neobičan tender i na taj način „častio“ svoje radnice. Za razliku od većine drugih javnih preduzeća, slične usluge ovo preduzeće tražilo je i prošle godine, za šta je iskeširalo 2,9 miliona dinara.Posebno je zanimljiva i činjenica da „Srbijagas“ ne traži „običnog“ ginekologa specijalistu, već od ponuđača zahteva da obezbedi najmanje dvojicu specijalista ginekologa-akušera, koji rade i porođaje, i najmanje jednog radiologa specijalistu.Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je ova nabavka „vrlo čudnovata“ s obzirom na to da naš zdravstveni sistem već pokriva tu uslugu.- Da ovo preduzeće posluje s dobitkom, možda bi i imalo smisla da „Srbijagas“ zaposlenima plaća medicinske usluge koje im nisu dostupne. Međutim, pošto je „Srbijagas“ u tolikim dugovima i ženama preko zdravstvenog osiguranja na neki način već plaća ove usluge, ova nabavka predstavlja bespotrebno trošenje para - zaključuje Stevanović.Otpisan deo dugaOn dodaje da je ovo samo jedan od primera kako javna preduzeća, koja političarima služe kao „kasice-prasice“, troše novac iz budžeta. Podsetimo i da je 29. decembra 2015. Skupština Srbije usvojila zakon o preuzimanju duga „Srbijagasa“ od 23 milijarde dinara, koji je ovo preduzeće imalo prema NIS, pa su tako i ova dugovanja pala na teret poreskih obveznika.

Dušan BajatovićBRINEMO O ZDRAVLJU KOLEGINICADušan Bajatović kaže za Kurir da je „Srbijagasu“ zdravstvena usluga obaveza po „planu poslovanja i po kolektivnom ugovoru“.- „Srbijagas“ je 2015. završio s poslovnom dobiti od 122 miliona dolara i dobiti po završnom računu od tri milijarde dinara. Javna nabavka za zdravlje naših koleginica nije uslovljena poslovnom dobiti, posledica je njihovih prava - zaključio je Bajatović, koji, međutim, nije objasnio zbog čega traže isključivo ginekologe-akušere i zašto ako žene preko zdravstvenog osiguranja već imaju plaćene sve preglede i porođaj.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja