KOD VUČIĆA U PONEDELJAK: Traže povećanje plate u aprilu i oktobru
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Štrajk upozorenja

KOD VUČIĆA U PONEDELJAK: Traže povećanje plate u aprilu i oktobru

Društvo -
BEOGRAD - Predstavnici sindikata prosvetara, koji su danas održali štrajk upozorenja, najavili su da će ih u ponedeljak, 29. februara, primiti premijer Aleksandar Vučić sa kojim će, kako kažu, razgovarati o problemima sa kojima se zaposleni u obrazovanju suočavaju.

Prosvetari su održali štrajk upozorenja zahtevajući dva povećanja zarade, u aprilu i oktobru, u ukupnom iznosu 11,3 odsto, a predsednik Sindikata zaposlenih u prosveti Slobodan Brajković kaže da plate prosvetara zaostaju 30 odsto u odnosu na druge oblasti u javnom sektoru.

Brajković je na konferenciji za novinare rekao da će biti potrebno 15 godina da se zarade prosvetara izjednače sa platama u zdravstvu, policiji ili vojsci.

Predstavnik sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović je rekao da "vlast ne treba da ih se seti samo uoči izbora", te da zaposleni u prosveti samo žele ravnopravniju raspodelu budzeta. "Ne popravljaju oni toalete zbog dece i zaposlenih, već zbog sebe. Kad dođu, sramota ih je," rekao je Živanović.

Prosvetni radnici održali su danas štraj upozorenja u trajanju jednog školskog časa jer smatraju da Vlada Srbije nije ispunila obeveze kojima će biti uređene plate zaposlenih u javnom sektoru. Sindikalci prete i pokretanjem spora protiv Vlade Srbije. Prema podacima kojima Sindikat raspolaže, u štrajk upozorenja danas je stupilo više od 1.000 škola u Srbiji, a u Ministarstvu prosvete preciziraju da su u štrajku upozirenja učestvovale 453 škole - 302 osnovne škole i 151 srednja škola.

S druge stranke, Unija sindikata prosvetni radnika Srbije tvrdi da je danas u štrajku upozorenja učestvovalo 512 škola. Predsednica ove organizacije, Jasna Janković navodi da je nezadovoljstvo prosvetara ogromno, te da danas nisu držali prvi cas u prepodnevnoj smeni. "Broj škola ni posle podne neće biti manji. Opštoj lošoj atmosferi nije pomogao ni tekst izmena i dopuna Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je razlicit od dogovorenog sa sindikatima", istakla je ona i dodala da resorni ministar Srđan Verbić "po starom lošem običaju nije imao šta da kaže": Čekamo ponedeljak i sastanak sa premijerom Vučićem, rekla je Jankovićeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track