Najnovije vesti

POSTANI I TI DEO FORMULE PRODUŽI ŽIVOT
Foto: Dragan Kadić

POSTANI I TI DEO FORMULE PRODUŽI ŽIVOT

Društvo

Od prvog marta, kampanja PRODUŽI ŽIVOT, čiji je cilj podrška i podizanje svesti o značaju transplantacije i  zaveštanja organa,   ulazi u novu fazu. Hemofarm Fondacija, kao partner Ministarstva zdravlja i Kobra film, Dragana Bjelogrlića odlučili su, da zajedničkim snagama, javnost ubede da je ključni element  donorstva humanost, a ne predrasude i sujeverje. Dakle, uz pomoć FESTA i njegovog selektora i direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, u utorak će  biti ozvaničena „nova bitka za život“, koju će zajedničkim snagama, u nastojanju da podignu svest društva,  da predvode jedan  film  i jedna humanitarna fondacija. 

Reditelj Dragan Bjelogrlić najavio je još ranije da planira da snimi priču zasnovanu na autentilčnim dogadjajima, po motivima romana „Rascepi“, Gorana Milašinovića.  Reč je dogadjaju iz 1958. godine, u Institutu u Vinči,  kada je u misterioznom dogadjaju pet naših naučnika u tajnoj operaciji, po nalogu Josipa Broza, pokušalo da napravi atomsku bombu. Svi su ozračeni, a njihova borba  za život okončana je srećno, zahvaljujući kolegama iz insituta Marija Kiri. Transplantirana im je koštana srž u Parizu, i to je prva uspešna transplantacija koštane srži u svetu.Dakle, film  „Čuvari formule“, koji je i nesvakidašnja priča o ljudskoj humanosti i empatiji, postaće važan deo kampanje PRODUŽI ŽIVOT. 

„Ova naša saradnja sa Bjelom istovremeno je i novi početak, a i  prirodni  nastavak kampanje PRODUŽI ŽIVOT,  u koju sada uključujemo i film „Čuvari formule“.  Najvažnije je da budući gledaoci filma osete  potrebu da postanu „deo  ove humane formule“, kaže za Kurir Sanda Savić, članica Upravnog odbora Hemofarm Fondacije. Uprkos činjenici što program zaveštanja organa u Srbiji postoji više od deset godina, naša zemlja je na samom evropskom dnu po broju donora. Za razliku od Hrvatske koja ima 33 donora na milion stanovnika, Srbija ih ima svega tri. Pretpostavka je da će izmenama Zakona o transplantaciji, koje bi do kraja ove godine trebalo da budu usvojene u parlamentu, kojima  građani postaju pretpostavljeni donori organa, promeniti neslavnu statistiku. 

Hemofarm Fondacija,  već drugu godinu, aktivno  je uključena u kampanju čiji je cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i zaveštanja organa. Fondacija  učešće u „PRODUŽI ŽIVOT“  počela je od sebe, tako što je prvo  inicirala  potpisivanje donorskih kartica u samom Hemofarmu.  Od nedavno, Hemofarm Fondacija je  I zvanični  partner Ministartstva zdravlja.Program zaveštanja organa u Srbiji počeo je na  VMA, još 2002. Godine. Za 15 godina oko 100.000 ljudi odlučilo je da potpiše donorsku karticu. Da bi Srbija postača članica EUROTRANSPLANTA, najvećeg  evropskog udruženja, potrebno je da ima 25 donora na milion stanovnika. Važno je reći i to da verske zajednice, ukjljučujući i SPC podržavaju donorstvo kao dobročinstvo.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...