SELAKOVIĆ: Hagu o slučaju Šešelj odgovorićemo do 15.marta
Foto: Dragan Kadić

Obaveštenje o eventualnim teškoćama

SELAKOVIĆ: Hagu o slučaju Šešelj odgovorićemo do 15.marta

Društvo -
BEOGRAD - Ministar pravde Nikola Selaković rekao je danas da će Srbija odgovoriti Haškom sudu u roku, odnosno do 15. marta, povodom naloga da taj sud obavesti o eventualnim teškoćama koje ima kako bi Vojislav Šešelj prisustvovao izricanju presude.

"Odgovorićemo u roku koji nam je dat", rekao je Selaković za Pink. Veće Haškog tribunala ostavilo je rok Beogradu, da do 15. marta izvesti Tribunal o svim teškoćama koje bi mogao da ima u sprovođenju naloga da lider radikala Vojislav Šešelj prisustvuje izricanju presude koja je zakzana za 31. mart.

U odluci, koju je potpisao predsedavajući sudija Žan-Klod Antoneti, vlastima Srbije nalaže se da "preduzmu sve neophodne mere da obezbede prisustvo optuženog izricanju presude".

Zvanicnom Beogradu, veće je ostavilo rok do 15. marta da izvesti Tribunal o svim teškocama koje bi mogao imati u sprovodenju tog naloga.

Kada je reč o slučaju "troje radikala", Selaković je naveo da je Srbija podnela redovan izveštaj o tome.

"Mi smo svoju obavezu ispunili i dosadašnja naša komunikacija kao države sa Tribunalom u Hagu je bila pod oznakom poverljivosti, sa naše strane ona i dalje ostaje takva. Tribunal je u određenim situacijama iznosio neke podatke iz tih prepiski", rekao je Selaković.

Prema njegovim rečima, i taj izveštaj je dostavljen u roku, a kako će dalje Tribunal reagovati, ostaje da se vidi.Inače, pravni zastupnik Srbije pred tribunalom Saša Obradović rekao je za Politiku da Beograd ne pokušava da odloži izricanje presude lideru radikala Vojislavu Šešelju koje je zakazano za 31. mart.

"Izveštajem koji je vlada Srbije pripremila za Savet bezbednosti UN u kome se žali da joj je Haški tribunal napravio problem predmetom protiv troje radikala i sa njim povezanim slučajem protiv Vojislava Šešelja Beograd ne pokušava da odloži izricanje presude lideru radikala koje je zakazano za 31. mart", kaže Obradoivić.

On je objasnio i da ne moze SB UN da odlozi izricanje presude, jer ne može politički organ kao što su UN da se mesa u rad suda.

"UN jesu osnovale Haški tribunal, ali mu ne mogu narediti kako će postupati u nekom predmetu. To je ipak stvar suda", objasnio je Obradović.

On je napomenuo da je reč o redovnom sestomesecnom izvestaju koji Srbija podnosi SB UN, jer se svakih pola godine u Njujorku raspravlja o zavrsnoj strategiji rada tribunala i njegovim rezultatima.

"Mi imamo stav prema Tribunalu i njegovom radu uopste, ne samo u predmetu Šešelj. Ima tu više predmeta koljima nismo zadovljni, rekao je Obradović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track