Najnovije vesti

Kampanja Produži život – novi početak

Hemofarm

Kampanja Produži život – novi početak

Društvo
Novi film Dragana Bjelogrlića, “Čuvari formule”, postaće važan deo kampanje PRODUŽI ŽIVOT, čiji je cilj podizanje svesti o značaju transplantacije i zaveštanja organa.

Bjelogrlić će sutra, u okviru FESTA, u Kinoteci najaviti početak rada na ovom projektu.  Istovremeno, promocija u Kinoteci će ozvaničiti i  saradnju  našeg poznatog glumca i reditelja i  Hemofarm Fondacije, koja je, kao oficijelni partner Ministarstva zdravlja i nosilac ove  humanitarne kampanje.  

„Ova naša saradnja sa Bjelom istovremeno je i novi početak, a i  prirodni  nastavak kampanje PRODUŽI ŽIVOT,  u koju sada uključujemo i film „Čuvari formule“.  Najvažnije je da budući gledaoci filma osete  potrebu da postanu „deo  ove humane formule“, kaže za Kurir Sanda Savić, članica Upravnog odbora Hemofarm Fondacije, koja je  već drugu godinu u važnoj misiju i borbi za veći broj donora u Srbiji.

Film „Čuvari formule“, radiće se po motivima romana "Rascepi" Gorana Milašinovića.  Reč je o spašavanju, transplantacijom koštane srži, 5 srpskih nuklearnih naučnika, nakon incidenta, na Institutu „Boris Kidrič”  1958. godine.  Operacija, izvedena u Parizu, bila je ujedno prva operacija transplantacije koštane srži u svetu.  Petoro francuskih gradjana dobrovoljno se javilo da našim fizičarima daju koštanu srž, rizikujući svoje živote, jer su svi dotadašnji pokušaji transplantacije imali smrtni ishod i za davaoce i za primaoce.

Hemofarm Fondacija i „Kobra film“ odlučili su, da zajedničkim snagama, javnost ubede da je ključni element  donorstva humanost, a ne predrasude i sujeverje. Uz pomoć FESTA i njegovog selektora i direktora Kinoteke Jugoslava Pantelića, 1. marta  će  biti ozvaničena „nova bitka za život“, koju će zajedničkim snagama, u nastojanju da podignu svest društva,  da predvode jedan  film  i jedna humanitarna fondacija. 

Uprkos činjenici što program zaveštanja organa u Srbiji postoji 15 godina, naša zemlja je na samom evropskom dnu po broju donora. Za razliku od Hrvatske koja ima 33 donora na milion stanovnika, Srbija ih ima svega tri.  Da bi Srbija postala članica EUROTRANSPLANTA, najvećeg  evropskog udruženja, potrebno je da ima 25 donora na milion stanovnika. Zanimljivo je da sve verske zajednice, uključujući i SPC podržavaju donorstvo kao dobročinstvo.

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...