UGS Nezavisnost: Sastanak Vučića i prosvetara danas nije održan
Foto: Beta

Posle štrajka upozorenja

UGS Nezavisnost: Sastanak Vučića i prosvetara danas nije održan

Društvo -
BEOGRAD - Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavisnost" saopštili su danas da još nisu obavešteni o sastanku reprezentativnih sindikata prosvete koji je trebalo da bude održan danas s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Oni kažu da to potvrđuje njihovo ubeđenje da prosveta i prosvetni radnici nisu više bitni za državu, politiku i vlast, čak ni u vreme predizborne kampanje. "Iz tih razloga pozivamo sve zaposlene u prosveti da se iskreno pridruže zajedničkoj borbi svih za lični opstanak, opstanak profesijene i dobrobit obrazovanja Srbije. Slično kao kada su učestvovali u štrajku upozorenja zbog neispunjenja preuzetih obaveze iz Sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali s predstavnicima Vlade Srbije pri prekidu štrajka prošle godine", saopštili su iz "Nezavisnosti".

Oni su dodali i da je u subotu Vlada Srbije odlučila da ne stavi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja na dnevni red Skupštine Srbije, što predstavlja "veliku nesigurnost i nejasnoću".Predstavnici reprezentativnih sindikata prosvete održali su u petak, 26. februara, štrajk upozorenja u 1.500 škola u kojima nije održan prvi čas. Oni su tada najavili da će se danas sastati sa premijerom Vučićem od koga "očekuju da čuju koji od njihovih zahteva se može ispuniti".

Zaposleni u obrazovanju stupili su u štrajk upozorenja jer nisu ispunjene obaveze iz sporazuma koje su predstavnici sindikata potpisali s predstavnicima Vlade Srbije o prekidu štrajka prošle godine.Sindikati traže povećanje koeficijenata u aprilu i oktobru u iznosu od četiri odsto plata za navedene mesece, kao i isplatu nagrade utvrđene Sporazumom i Posebnim kolektivnim ugovorom u iznosu od 5.000 dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja