DRAMATIČNO: Na Srbiju juriša 22.000 migranata!
Foto: Reuters 02/2016

Haos sa granice Grčke i Makedonije stiže i do nas

DRAMATIČNO: Na Srbiju juriša 22.000 migranata!

Društvo -
Neredi u Ðevđeliji, koji su izbili kad su izbeglice po svaku cenu htele da nastave ka Evropi, pokazuju da bi takve scene uskoro mogle da se odigravaju u Preševu

BEOGRAD - Krvavi obračun policije s migrantima - sličan jučerašnjem na grčko-makedonskoj granici kod Ðevđelije, kada je makedonska policija na izbeglice bacale suzavac i šok-bombe - vrlo brzo bi mogao da se dogodi i u Srbiji, upozoravaju vojni i politički analitičari!Naime, oko 500 migranata juče oko podneva prodrlo je kroz redove grčkih policajaca i koristeći drveni bat probilo makedonsku granicu. Migranti su tom prilikom uzvikivali „otvorite granice“, istovremeno gađajući kamenicama makedonske čuvare reda.Povređena i decaIako je makedonska policija uspela da potisne migrante i vrati ih na grčku teritoriju, u ovim neredima povređeno je najmanje 30 ljudi, među kojima i veći broj mališana.Ovakvi ili slični neredi vrlo lako bi mogli da se ponove i na makedonsko-srpskoj granici, ukoliko bi Makedonija dobila zeleno svetlo od EU da se ne brani, kaže politički analitičar Branko Radun. To znači da bi ta država kroz svoju teritoriju jednostavno propustila oko 22.000 migranata koji se trenutno nalazi u Grčkoj.- Problem je u Evropi, od koje sve zavisi, a koja nema jedinstven stav o ovom pitanju. S jedne strane, propagira se i sledi humani i humanitarni pristup prema migrantima, pa se na sve načine izbegavaju obračuni, ali, s druge strane, jasan je stav određenih evropskih zemalja da po svaku cenu treba zaustaviti dalje nadiranje izbeglica. Ukoliko Makedonija dobije zeleno svetlo da propusti izbeglice, oni će postati problem Srbije. Do nereda bi moglo da dođe ako se istovremeno desi da Hrvatska i druge države zatvore granice, što bi značilo da bi migranti ostali na teritoriji Srbije - navodi Radun, koji ističe da još veća opasnost preti od miliona izbeglica koji se nalaze u Turskoj i krenuli su iz Sirije.I politički analitičar Dragomir Anđelković slaže se s tim da su nemiri mogući, kao i da sve zavisi od stava Evrope.

Incidenti i u EUMIGRANTI PALILI ŠATORE U FRANCUSKOJU Francuskoj je bilo incidenata tokom jučerašnjeg dana, kada su migranti koji odbijaju da napuste divlje izbegličko naselje „džungla“ u gradu Kaleu zapalili tri šatora. Do ovoga je došlo nakon što su policajci u opremi za razbijanje demonstracija ušli u naselje. Kako su preneli strani mediji, policajci su ispalili suzavac, dok je između 150 i 200 migranata i aktivista na njih bacalo kamenice. Procenjuje se da u „džungli“ boravi oko 4.000 migranata, koji će biti premešteni u obližnji legalno izgrađen kamp.

Kampovi u PreševuIMA MESTA ZA 10.000 LJUDISekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Aljimi kaže da je tokom jučerašnjeg dana situacija u Preševu bila redovna, ali da je ta organizacija spremna za svaki scenario.- Pažljivo pratimo situaciju. U Crvenom krstu se trenutno nalazi oko 400 ljudi, ali Crveni krst Preševo i Srbija imaju kapacitete da prime i do 10.000 migranata i da svakom od njih obezbede topli obrok i ostale potrepštine - navodi Aljimi.

UKRATKOJedan policajac je povređen tokom nereda na Ðevđeliji.Grci su počeli da šire kamp za prijem novih migranata u Idomeniju na granici s Makedonijom.Portparolka EK Mina Andrejeva izjavila je da EU sprema izradu vanrednih planova za Grčku i druge zemlje balkanskog koridora kako bi se izbegla humanitarna kriza.Mađarska je juče dala „zeleno svetlo“ za referendumsko pitanje kojim želi da osujeti planove EU o obaveznim kvotama za prihvat migranata: „Da li želite da dozvolite EU da određuje premeštaj nemađarskih građana u Mađarsku bez dozvole Nacionalne skupštine?“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track