OPASNOST: Svinjski grip i dalje ubija po Srbiji!
Foto: Shutterstock

Od početka sezone kod 120 ljudi otkriven virus H1N1

OPASNOST: Svinjski grip i dalje ubija po Srbiji!

Društvo -
Senta Milenković, telohranitelj Slobodana Miloševića, osma je osoba koja je preminula od početka sezone od virusa H1N1, što je više slučajeva nego prošle godine

BEOGRAD - Senta Milenković (61), dugogodišnji telohranitelj bivšeg predsednika Jugoslavije i Srbije Slobodana Miloševića, koji je pre dva dana preminuo u Kliničkom centru Srbije, osma je žrtva svinjskog gripa ove godine u Srbiji.Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Batut“, u Srbiji je ove godine od respiratornih infekcija obolelo 6.038 ljudi, od kojih je kod 120 pacijenata registrovan virus tipa H1N1. Iako je prošle godine u ovo vreme od svinjskog gripa umrlo šest pacijenata, odnosno za dva manje nego ove, lekari i dalje tvrde da ne postoji razlog za brigu i da nam ne preti epidemija.

- U odnosu na prošlu godinu beležimo manji broj inficiranih od respiratornih infekcija sličnih gripu. Virus ima ciklus kretanja, a ove godine je manji nego uobičajeno. Svi pacijenti koji su preminuli, a kod kojih je ova infekcija registrovana, bili su hronični bolesnici i te bolesti su bile udružene. Međutim, ove godine ima više obolelih između 30 i 60 godina - kaže Dragan Ilić, direktor Instituta „Batut“.Simptomi sezonskog gripa i gripa H1N1 su isti, ali ovaj drugi može da izazove veće komplikacije kod hroničnih bolesnika, onih koji su ranije imali neko oboljenje, koji imaju veći faktor rizika ili slabiji imunitet. Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorava da je svaka vrsta gripa najrizičnija za srčane, bubrežne i plućne bolesnike, dijabetičare i trudnice.- Naziv svinjski grip apsolutno ne odgovara stručnom medicinskom stanovištu i korišćen je samo pet meseci u pandemiji 2009. i 2010. godine, ovo sada je već sezonski. Grip koji napadne zdravog čoveka teško da će izazvati probleme, tu su najosetljiviji hronični bolesnici kod kojih svaki grip može da izazove komplikacije. Zato je najvažnije da se hronični bolesnici vakcinišu kako im grip ne bi izazvao komplikacije, kao što je to bio slučaj s ljudima koji su, nažalost, nedavno preminuli. Narod ne treba da se plaši svinjskog gripa, već treba da se vakciniše - smatra Tiodorović.Ipak, podaci pokazuje da, iako ova vrsta gripa cirkuliše već godinama, narod još nije stekao kolektivni imunitet na njega.Svinjski grip izaziva virus influence H1N1, koji je nastao mutacijom humanog, ptičjeg i svinjskog virusa. Glavni način prenosa virusa influence A (H1N1) sa čoveka na čoveka jeste putem kapljica koje se izbacuju tokom govora, kijanja ili kašljanja.

Nisu uspeli da ga spasu... Senta Milenković
Nisu uspeli da ga spasu... Senta Milenković

Svinjski grip hara EvropomPOSEBNO UGROŽENI BIH I CRNA GORAProtekle nedelje je u Evropi, od ukupno 43 države u nadzoru, u četiri države registrovan srednji prag intenziteta kliničke aktivnosti virusa gripa, a u Rusiji, Ukrajini i Finskoj vrlo visok prag intenziteta. Kritična situacija sa svinjskim gripom vlada i u regionu, pa se broj pacijenata obolelih od virusa tipa H1N1 svakim danom povećava i u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

ČINJENICESIMPTOMI SVINJSKOG GRIPApovišena telesna temperaturapromuklost, upala grlazapušen nos i curenje iz nosakijanje, kašaljglavoboljabolovi u mišićima, zamorPOSEBNO OSETLJIVI NA SVINJSKI GRIPsrčani i bubrežni bolesnicibolesnici s hroničnom upalom disajnih putevatrudnicedijabetičari - oboleli od šećerne bolestiosobe s poremećajima imunološkog sistemaosobe starije od 65 godinadeca mlađa od 5 godina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track