NIKOLIĆ RHMZS: Naš najcrnji scenario je 35 mm kiše!
Foto: Beta Zoran Živković

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda

NIKOLIĆ RHMZS: Naš najcrnji scenario je 35 mm kiše!

Društvo -
BEOGRAD - Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić izjavio je danas da u narednih par dana u istočnim, južnim i jugozapadnim predelima Srbije neće pasti više od 30-35 milimetara kiše, ali da to nisu bezazlene količine, zbog čega se mora biti u punoj pripravnosti.

Upitan kolika je verovatnoća da se obistini ruska prognoza, o 80 do 100 milimetara po kvadratnom metru, on je rekao da je Srbija ruskim prognozerima na zapadnom rubu i da su tu moguće i greške.

"Najgori mogući scenario koji smo razmatrali jutros jeste da će u istočnim, južnim i jugozapadnim predelima pasti maksimalno u pojedinim tačkama do 30-35 milimetara", rekao je Nikolić. On je precizirao da se već večeras očekuje dolazak oblačnog sistema, zbog kojeg će u istočnim i jugoistočnim predelima pasti od pet do 10 milimetara, što će sutra usloviti oblačno i kišovito vreme, na planinama i sa snegom.

"Taj sistem se premešta prema centralnim delovima i severnije, tako da ćemo u drugom danu imati od 20-30 milimetara padavina", rekao je Nikolić. On je upozorio da ni te količine nisu bezazlene, budući da je tlo već zasićeno vodom, zbog čega se mora biti u punoj pripravnosti naredna dva dana. Nikolić je dodao da se ozbiljno moraju uzeti u obzir sve informacije i prognoze, pa i najgori mogući scenario i najmanju verovatnoću, što govori o ozbiljnosti i Vlade Srbije i postupka uopšte. On je kazao i da je pri RHMZO formiran operativni štab, koji će vanredno na svakih sat ili dva davati informacije, pa će javnost i relevantni subjekti sistema imati relevantne informacije.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track