SRBIJA STRAHUJE OD RUSKE PROGNOZE, METEOROLOZI PORUČUJU: Novi kišni talas stiže u subotu!
Foto: Tanjug Irfan Ličina

Je li ovo samo zatišje pred buru

SRBIJA STRAHUJE OD RUSKE PROGNOZE, METEOROLOZI PORUČUJU: Novi kišni talas stiže u subotu!

Društvo -
BEOGRAD - Tokom dana u većem delu Srbije očekuje se kiša umerenog inteziteta, koja će se smiriti sutra, ali već u subotu predviđa se novi kišni talas.

Kako je objasnio direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić, tokom danas očekuje se količine padavina od 20 do 30 litara po metru kvadratnom, odnosno i više u zapadnim i jugozapadnim delovima Srbije.

"Ova situacija može da predstavlja problem, jer će na celoj teritoriji biti kiše, a naročito moramo da budemo oprezni tamo gde je već bilo izlivanja vodotokova", rekao je Nikolić na RTS.

Foto: Beta/Zoran Živković
Foto: Beta/Zoran Živković

On je dodao da se frontalni sistem premešta prema zapadu i jugozapadu zemelje, odnsono preko valjevskih planina, zbog čega je potreban oprez kada je reč o vodostaju gornjeg toka sliva Zapadne Morave, naročito pritoka Skrapež, Čemernice i Bjelice.Sutradan, istakao je Nikolić, trebalo bi da današnje kiše podignu vodotok reka i pritoka Srbije."Moramo da upozorimo da će vodostaji biti u većem porastu. Očekujemo i na Kolubari sa pritokama. Kada je reč o Savi, biće u porastu narednih dana", rekao je Nikolić.Marić: Situacija stabilna,večeras najavljene jače padavine

Tokom protekle noći širom Srbije nije bilo većih promena na vodostajima, ali, prema najavama, večeras bi trebalo da počnu jače padavine, zbog čega su timovi Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije i Vojske Srbije u povećanom stepenu pripravnosti.

Foto: Beta
Foto: Beta

Kako je izjavio načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, situacija nije promenjena od juče, jer je noćas padala kiša uglavnom slabijeg inteziteta."Ono što se najavljivalo od RHMZ, od kolega iz Brisela i ruske strane je da danas počinju jače padavine i da će se intezivirati do 21 sat večeras. Od pre 48 sati je stanje potpune pripravnosti. Svi naši timovi, timovi vojske i policije, su u povećanom stepenu pripravnosti i situacija se prati iz sata u sat", objasnio je Marić.

On je dodao da operativni štab Vlade Srbije zaseda već 48 sati i da permanentno prati i prikuplja podatke sa terena. "Na osnovu toga će se donositi odluke o reagovanju", rekao je Marić koji je podsetio da je do sada evakuisana 171 osoba i da je ugroženo 710 objekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja