POPLAVE U SRBIJI: Uvedena je vanredna situacija, evo šta to znači
Foto: Ministarstvo Odbrane I Vojska Srbije

Vlada donela odluku

POPLAVE U SRBIJI: Uvedena je vanredna situacija, evo šta to znači

Društvo -
BEOGRAD - Zbog poplava i izlivanja reka u Srbiji je preventivno proglašena vanredna situacija, koja se uvodi ako se proceni da se rizici ili posledice vanrednih događaja ili drugih opasnosti ne mogu sprečiti redovnim delovanjem službi.

Delovanje, proglašavanje i upravljanje vanrednim situacijama, kao i sistem zaštite i spasavanja ljudi, materijalnih i kulturnih dobara i životne sredine od elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških nesreća, udesa i katastrofa, posledica terorizma, ratnih i drugih većih nesreća regulisano je Zakonom o vanrednim situacijama.

Regulisane su i nadležnosti državnih organa, autonomnih pokrajina, jedinica lokalne samouprave i ucešće policije i Vojske Srbije u zaštiti i spasavanju, zatim prava i dužnosti građana, privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika i delatnost civilne zaštite na zaštiti, spasavanju i otklanjanju posledica elementarnih nepogoda i drugih nesreća.

Za teritoriju autonomne pokrajine zadužen je pokrajinski štab, koji obrazuje izvršni organ autonomne pokrajine, a za teritoriju upravnog okruga - okružni štab za vanredne situacije, koji obrazuje Republicki štab za vanredne situacije. Gradski štab obrazuje skupština grada.

Definisane su i snage zaštite i spasavanja i to u štabovi za vanredne situacije, jedinice civilne zaštite, vatrogasno-spasilacke jedinice, policija, Vojska Srbije, oni čija je redovna delatnost zaštita i spasavanje, kao i privredna društva i druga pravna lica, zatim Crveni krst Srbije, Gorska služba spasavanja Srbije, i udruženja koja su osposobljena i opremljena za zaštitu i spasavanje.

U objekte i sredstva za zaštitu i spasavanje spadaju skloništa i drugi zaštitni objekti, skladišta, zaštitna i spasilacka opremu i oruđa, oprema za osposobljavanje i obuku, prevozna sredstva, telekomunikacioni i alarmni uređaji i drugi materijali koji se koriste za zaštitu i spasavanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track