PAD HELIKOPTERA Žena Miroslava Veselinovića: Godinu dana čekam istinu o smrti muža!
Foto: Zaorana Jevtić

Supruga tragično stradalog heroja za Kurir

PAD HELIKOPTERA Žena Miroslava Veselinovića: Godinu dana čekam istinu o smrti muža!

Društvo -
Svi čekamo pravdu. Od nje nećemo odustati, kaže Violeta, čiji je suprug Miroslav Veselinović stradao u padu helikoptera 13. marta 2015. u blizini Surčina. S njim su poginuli Omer Mehić, Ivan Miladinović, Milovan Đukarić, Nebojša Drajić, Dževad Ljajić i beba

NOVI PAZAR - Pre godinu dana pri padu helikoptera Vojske Srbije poginuli su pilot-major Omer Mehić, pilot-kapetan Milovan Ðukarić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar-letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.Za porodice heroja koji su spasavali novorođenče nema utehe. Šefka Ljajić, udovica doktora Dževada, kaže da je bol uvek prisutna i da nikad neće nestati iz srca. Motiv za koji živi, radi i bori se jesu dvojica malih sinova Ramiz i Mehmed. Njoj je i sada svaka pažnja i pomoć dobrodošla.

- Teško je deci objasniti gde im je otac. Jednog dana, kad za to dođe vreme, moći ću da im kažem kako treba da budu ponosni jer su deca velikog čoveka i pravog heroja. Kolege i prijatelji mog muža, kao i gradski čelnici, nisu nas zaboravili - kazala nam je Šefka.Žele mirVioleta Veselinović, supruga pokojnog Miroslava, zbog spremanja godišnjeg pomena, nije u prilici da priča, ali nam je rekla da joj je stalo da se sazna istina.- Godinu dana, a ja i dalje čekam. Svi čekamo pravdu. Od nje nećemo odustati - naglasila je Violeta u telefonskom razgovoru.Obe sagovornice su istakle da ne žele da se one i njihova deca pojavljuju u medijima. Žele mir i normalan život za svoju porodicu. Podsetimo, na vanrednoj sednici Gradskog veća Novog Pazara koja je održana na dan tragedije donete su odluke da će Grad nastojati da reši stambeno pitanje za porodicu Ljajić i stalni posao za Miroslavljevu suprugu Violetu. Kad je Novi Pazar obeležio 554 godine od osnivanja, na svečanoj sednici Skupštine odbornici su jednoglasno usvojili predlog da se jedna ulica u gradu nazove po tragično nastradalim zdravstvenim radnicima.Mnogo nejasnoćaNakon tragedije u javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos složenim meteorološkim uslovima, pokušao da sleti na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili heliodrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo. Vojni analitičar Bojan Dimitrijević rekao je agenciji Beta da je period od godinu dana od te nesreće bio dovoljno dug da se sagledaju činjenice i da se dođe do nekog rešenja tog slučaja.- Ali ja nisam optimista da će doći do rešenja koje bi zadovoljilo javnost. Ovaj događaj ima i političku težinu i upletenost nekih ljudi iz vojnog vrha, i činjenica da to do sada nije urađeno mene dovodi do mišljenja da se to neće rešiti - rekao je Dimitrijević.

Vojska odlučilaGENERALI KAŽNJENIVojno-disciplinski sud saopštio je presudu 16. oktobra 2015. u kojoj je navedeno:- General-major Ranko Živak oglašen je krivim zbog disciplinskog postupka propuštanja radnje na koju je lice u službi ovlašćeno radi sprečavanja nezakonitosti ili štete. Za isti prestup oglašen je krivim i brigadni general Predrag Bandić, kao i za prekoračenje službenog ovlašćenja. Okrivljenim generalima izrečena je disciplinska kazna zabrane unapređenja u viši čin ili napredovanja na viši položaj - generalu Živaku u trajanju od godinu dana, a generalu Bandiću u trajanju od dve godine.

SatnicaPODSEĆANJE - TRAGIČNI 13. 3. 2015.18.00 Sanitet s bebom zarobljen kod Bogutovca19.26 Ministar Gašić zove generala Bandića i kaže mu da se ide u spasavanje20.12 Poletanje helikoptera s aerodroma Batajnica21.18 Transport iz Raške poleće ka Beogradu21.43 Od beogradske kontrole leta stiže informacija da se sleti na aerodrom „Nikola Tesla“, posada insistira na tome da se sleti na VMA ili Batajnicu. Ka aerodromu se upućuju tek kad im je rečeno da je tamo organizovan kompletan prihvat bebe22.15 Dva neuspešna sletanja na Surčin22.32 Poslednje javljanje posade, pilot je izgovorio: „Idem u penjanje“

Ranko Živak i Predrag Bandić izjaviliGAŠIĆ NIJE POŠTOVAO PROCEDURUGeneral-major Ranko Živak u izjavi Komisiji za utvrđivanje okolnosti u vezi s padom helikoptera rekao je:- Dana 13. 3. 2015. u 19.40 dobio sam poziv od Predraga Bandića. Rekao mi je da ga je zvao ministar Gašić sa zahtevom da se helikopterom preveze beba. Konstatovao sam da se ponovo izdaju zadaci suprotno važećim procedurama i da bi bilo bolje da su se preko kabineta MO obratili GŠ i ostavili sve raspoložive podatke jer nas na ovaj način dovode u nezgodnu situaciju.Brigadni general Predrag Bandić takođe je dao izjavu:- Dobio sam poziv od ministra Gašića da razmotrim predlog da se beba prebaci za Beograd. Nakon što sam ustanovio da postoje mogućnosti za poletanje izvestio sam Gašića i ukazao mu na proceduru da se takvi zadaci izdaju preko GŠ i Operativnog centra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja