GODINU DANA OD PADA HELIKOPTERA Čomić: Krivci za nesreću moraju odgovarati
Foto: Fonet

Još nema podataka o istrazi

GODINU DANA OD PADA HELIKOPTERA Čomić: Krivci za nesreću moraju odgovarati

Društvo -
Zamenica predsednika Demokratske stranke (DS) Gordana Čomić izjavila je danas da ni posle godinu dana od pada helikoptera kada je stradalo sedmoro ljudi nema podataka o predistražnim radnjama, a pogotovo ne o istrazi koja se vodi sa ciljem da se nađu odgovorni.

Kako je DS saopštio, Čomić je ocenila i da Vlada Srbije tu tragediju tretira kao nesrećan slučaj za koji niko nije odgovoran. Ona je podsetila i da je javnost ostala uskraćena za odgovor na pitanja - ko je obavestio bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića da je potrebno pokrenuti misiju, ko ga je obavestio da bebu treba spasavati i na koji način je došao do te informacije, kao i ko je menjao plan leta.

"I mrtvima i živima dugujemo te odgovore", navela je Čomić i dodala da nastradali neće biti zaboravljeni, te da će odgovori o krivcima biti pronađeni ako ne sada, onda iduće godine.

Helikopter Vojske Srbije Mi-17 srušio se 13. marta 2015. godine, nešto pre ponoći, u širem rejonu aerodroma "Nikola Tesla" u Surčinu, na povratku iz Raške, odakle je prevozio životno ugroženu bebu iz Novog Pazara. U letelici su poginuli pilot major Omer Mehić, pilot kapetan Milovan Djukarić, zastavnik Nebojša Trajić, mehaničar letač Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anesteziolog Miroslav Veselinović i beba iz porodice Ademović.

U javnosti se vodila rasprava o tome zbog čega je helikopter, uprkos lošim meteorološkim uslovima, pokušao sletanje na beogradski civilni aerodrom, a ne na vojni aerodrom u Batajnici ili helidrom kod Vojnomedicinske akademije na Banjici, kao i ko je odlučio da se leti za Beograd, a ne za Kragujevac, Niš ili Kraljevo.

Više javno tužilaštvo u Beogradu još se nije izjasnilo da li će i protiv koga pokrenuti istragu, a vojni analitičari smatraju da taj slučaj neće ni dobiti svoj epilog, naročito ne u vreme izborne kampanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track