DOBIO ETIKETU MIŠKOVIĆEV SUDIJA Vučinić: Napustio sam sudstvo zbog pritisaka
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Bivši sudija Specijalnog suda

DOBIO ETIKETU MIŠKOVIĆEV SUDIJA Vučinić: Napustio sam sudstvo zbog pritisaka

Društvo -
BEOGRAD - Bivši sudija Specijalnog suda Vladimir Vučinić izjavio je da je napustio sudstvo zbog pritisaka kojima je bio izložen tokom vođenja postupka protiv biznismena Miroslava Miškovića.

"Doneo sam odluku u korist nekog ko nije popularan i postao sam 'Miškovićev sudija'. Smatrali su da je pravo predsednika suda da me zove, da mi traži da povučem odluku i da me premesti u drugo odeljenje suda. Ja sam uvek bio samo sudija ove države", rekao je Vučinić u intervjuu za istraživački portal Krik (www.krik.rs).

On je precizirao da su pritisci počeli kada je doneo odluku da vrati pasoš biznismenu Miroslavu Miškoviću, nakon čega je i smenjen sa mesta predsednika odeljenja Specijalnog suda, a slučaj Mišković spojen je sa drugim predmetom i dat drugom sudiji.

Vučinić je kazao da je pritisak na njega krajem decembra 2013. godine vršio predsednik suda Aleksandar Stepanović, tri dana nakon što je doneo odluku da Miškoviću privremeno vrati pasoš. "Rekao mi je da će razmisliti da me vrati da sudim u Palati pravde i da je jedina šansa za mene da ostanem to da u ponedeljak dođem što ranije na posao i opozovem odluku o vraćanju pasoša. Rekao sam da kao sudija ostajem pri svojoj odluci. Tu smo se razišli. Da sam tada popustio, verovatno bi još veći pritisak bio na mene prilikom donošenja presude", naveo je Vučinić.

On je podneo pritužbu protiv Stepanovića, ali je Visoki savet sudstva, u kojem sedi i ministar pravde Nikola Selaković, odlučio da predsednik suda nije vršio pritisak na Vučinića. Vučinić je potom na sopstveni zahtev razrešen sa sudijske funkcije i podneo je zahtev da pristupi advokatskoj komori. Sudio je u nekim od najznačajnijih slučajeva organizovanog kriminala u Srbiji pa je tako bio deo sudskog veća koje je osudilo Darka Šarića na maksimalnu kaznu, takozvanu "drumsku mafiju" osudio je na 131 godinu zatvora, a priveo je kraju i sudjenje Miloradu Ulemeku Legiji i pripadnicima JSO zbog oružane pobune.

(Beta/KRIK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja