INCIDENT U GAKOVU: Policija uhapsila šestoricu paora koji već mesec dana protestuju na njivama
Foto: Fonet

Svađa sa traktoristom

INCIDENT U GAKOVU: Policija uhapsila šestoricu paora koji već mesec dana protestuju na njivama

Društvo -
Šestorica uhapšenih biće sprovedeni u Apatin kod dežurnog sudije za prekršaje a policija se još nije oglasila o incidentu u Gakovu.

Šestorica poljoprivrednika koji već mesec dana čuvaju parcelu od 250 hektara koja nije uzurpirana u opštini Sombor, uhapšeni su danas pod optužbom da su napali traktoristu tokom protesta.

Kako je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao jedan od privedenih, Vlado Skrobonja, traktorista zbog kojeg su uhapšeni došao je da ih provocira i uzore parcelu.

On ističe i da je celo hapšenje izgledalo "kao dobro pripremljen scenario".

"Traktorista je stigao sa 'Džondirom' i znajući da smo na toj parceli, pokušao da ore jedinu njivu koju smo mi hteli da obrađujemo. Izvukli smo ga iz traktora i oterali, ali ga niko nije udario", izjavio je Skrobonja.

Prema njegovim rečima, ubrzo nakon toga pojavili su se "uzurpator iz Srbobrana, advokati i policija, poljoprivrednici su uhapšeni, a traktoristi je sugerisano da ide kod lekara i prijavi fizičke povrede".

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šestorica uhapšenih biće sprovedeni u Apatin kod dežurnog sudije za prekršaje a policija se još nije oglasila o incidentu u Gakovu.

Vlada Srbije je 11. marta donela zaključak kojim preporučuje lokalnim samoupravama da razmotre mogućnost da se poljoprivrednicima koji koriste zemljište bez pravnog osnova (uzurpacija), dozvoli da prijave površinu zemlje koju koriste.

Vlada je dala i rok do početka maja, kao i da se plati naknada za njeno korišćenje.

Ješić: Vučić i ministarka poljoprivrede treba da budu uhapšeni

Potpredsednik Demokratske stranke Goran Ješić izjavio je da je hapšenje poljoprivrednika u opštini Sombor sramno.

On je agenciji Beta kazao da su jedini koji treba da budu uhapšeni, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, jer su dozvolili da dođe do uzurpacije zemljišta u toj opštini.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Vučić i Bogosavljević su svojim činjenjem doveli do ovakve situacije u somborskoj opštini i jedini su koji treba za to da snose odgovornost", rekao je Ješić.

„Divlji zapad“

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ocenio je da se situacija na državnom poljoprivrednom zemljištu u opštini Sombor pretvorila u "Divlji zapad", iako su oni upozoravali na takav scenario.

Kako se navodi u saopštenju Sekretarijata, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Branislav Bogaroški je još pre dva dana upozorio Pokrajinsku vladu da do toga može da dođe.Sekretarijat je pozvao nadležne organe da pod hitno povuku sporni Zaključak kako bi se na trenu uspostavio red, a licitacija sprovela u skladu sa zakonom.

"Situacija koja se danas desila u Somboru logična je posledica neodgovornog i nezakonitog ponašanja Ministarstva poljoprivrede i vlade koja je sporni zaključak usvojila. Uzurpatorima treba da sleduje kazna, a ne legalizacija otimanja", piše u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track