75 GODINA OD 27.MARTA: Svečana akademija i prvi kongres Udruženja kraljevina Srbija
Foto: Kancelarija NJ.K.V. Karađorđevića

U Vrnjačkoj banji

75 GODINA OD 27.MARTA: Svečana akademija i prvi kongres Udruženja kraljevina Srbija

Društvo -
BEOGRAD – Udruženje Kraljevina Srbija koje se nalazi pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra organizuje svoj prvi kongres i svečanu akademiju, u nedelju, 27. marta, u 14 časova u velikoj svečanoj sali hotela „Zvezda“ u Vrnjačkoj Banji.

Ovaj kongres organizuje se u čast 75 godina od stupanja na presto Njegovog Veličanstva Kralja Petra II. Kongresu i Svečanoj akademiji, koji se održavaju sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog, gospodina Irineja, prisustvovaće Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina, preosvećena gospoda Arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve, članovi Savetodavnih tela Krune, mnogi uvaženi predstavnici kulturnog i javnog života, kao i članovi Udruženja Kraljevina Srbija.

Na svečanoj akademiji biće prikazan film sačinjen od dugo skrivanih snimaka obelodanjenih tek u ovom veku a u kome govore upravo svedoci dvadeset sedmomartovskih demonstracije iz 1941. godine – koji nisu monarhisti. Prisutne će pozdraviti i Njegovo Kraljevsko Visočanstvo Prestolonaslednik Aleksandar, sin Njegovog Veličanstva Kralja Petra II, a na svečanoj akademiji govoriće i Dragomir Acović, predsedavajući Savetodavnih tela Krune, Matija Bećković, akademik i član Krunskog saveta, Predrag Marković, književnik i član Krunskog saveta, Radoš Bajić, reditelj, scenarista i glumac, Mario Majstorović, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija, dok će dramski umetnik Igor Vučković izvesti kratak komad – govor majora Milića Rausavljevića.

Dvadeset i sedmi mart je datum koji je zadivio slobodan i demokratski svet, možda onoliko koliko su to učinili samo podvizi srpske kraljevske vojske u Prvom svetskom ratu. Ali je to i datum koji u sebi sabira simboliku izneverenih nada. Masovni protest građana protiv Trojnog pakta, svrgavanje vlasti, vojni puč, klicanje i poziv maloletnom Kralju da stupi na presto i spase čast države i naroda, - to su slike i vesti sa ulica Beograda koje su obišle svet. Ali, to nisu slike koje su generacije posle rata mogle da vide u Srbiji. Istina o 27. martu je ideološki iskrivljena, svedena na dve parole („Bolje rat nego pakt“ i „Bolje grob nego rob“) i stavljena u funkciju pojednostavljene propagande. Jedne partije, komunističke, i jedne države, sovjetske.

Udruženje Kraljevina Srbija je osnovala grupa studenata beogradskog Univerziteta 2008. godine pod imenom Kraljeva omladina, kao nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Prestolonaslednika Aleksandra, sa primarnim ciljem obnove monarhije u Srbiji. Ova grupa mladih ljudi, uverena da uspostavljanje monarhije može pomoći Srbiji, uspela je da svojim aktivnostima i pozitivnim delovanjem, podstakne kako mlađu tako i stariju populaciju građana da joj se pridruži. Upravo zbog želje velikog broja ljudi starijih od 26 godina da se uključe u rad za obnovu monarhije, Kraljeva omladina od januara 2010. nastavlja da deluje kao podmladak veće organizacije, otvorene za sve – Udruženja Kraljevina Srbija.

Od osnivanja do danas, naše Udruženje je postalo najveće monarhističko udruženje u Srbiji sa stalnim rastom broja članova. Trenutno Udruženje broji preko 18.000 članova, mahom mlađih od 35 godina, koji su organizovani u preko 80 odbora i povereništava širom Srbije.

U saopštenju kraljevske porodice povodom 17 godina od bombardovanja, navedeo je i da izgubljeni životi nikada neće biti zaboravljeni.

(EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track