NOVA NADA: Svet na korak od leka za sidu
Foto: Reuters 03/2016

Spas za osobe zaražene HIV

NOVA NADA: Svet na korak od leka za sidu

Društvo -
Stručnjaci razvili revolucionarni metod koji razara DNK virusa u ljudskim T-limfocitima i čini ćelije trajno otpornim na novu zarazu

BEOGRAD - Istraživači iz Filadelfije ulili su novu nadu obolelim od HIV!

Naime, stručnjaci s Medicinskog fakulteta Univerziteta Templ u Filadelfiji postigli su neverovatan uspeh u borbi protiv HIV virusa, i to tako što su razvili revolucionarni metod koji razara DNK virusa u ljudskim T-limfocitima i čini ćelije trajno otpornim na novu zarazu. Iako je postupak izveden u laboratoriji, radi se o obećavajućoj proceduri koja bi potencijalno mogla zauvek da izleči sve zaražene virusom HIV.Uzeti s rezervomPokušaj lečenja direktno na pacijentima tek predstoji, te zato epidemiolog Branislav Tiodorović, koji pozdravlja napore u lečenju HIV, naglašava da rezultate ovog istraživanja iz Filadelfije treba uzeti s rezervom.

- Ova metodologija je dosta diskutabilna jer ono što se postigne u laboratoriji nije uvek moguće uraditi i na živom organizmu. Zato treba biti objektivan i sačekati još neko vreme, jer je činjenica da virus HIV ima neke osobine koje drugi virusi nemaju, odnosno ima jednu vrlo problematičnu osobinu koja u svim dosad obavljenim istraživanjima nije do kraja objašnjena.

Prema tome, kad se govori o izlečenju od virusa HIV, potrebno je biti potpuno siguran zato što je najteža stvar kad se bolesnicima daje lažna nada. Baš zato sam uvek za to da sve bude do kraja jasno i provereno, a ne samo laboratorijski ispitano - kaže Branislav Tiodorović za Kurir.Inače, lekovi koji se danas prepisuju za zaražene od HIV pokušavaju da spreče širenje virusa na zdrave T-limfocite, ali nemaju nikakvog učinka na već zaražene ćelije. Kad pacijenti prestanu sa uzimanjem lekova, vrlo brzo dolazi do daljeg širenja virusa u organizmu. Međutim, istraživači su sad uspešno iskoristili CRISPR/Cas9 mehanizam, koji se sve češće koristi za uređivanje DNK u ćelijama, kako bi eliminisali HIV RNK iz zaraženih ćelija.Dodatna prednostPrema njihovim rezultatima, koji su objavljeni početkom meseca u časopisu Nejčer, uspeli su da deaktiviraju ključne delove RNK virusa HIV bez ikakvih štetnih posledica po limfocite, koji su potom nastavili normalno da rastu i da se dele.Dodatna prednost je što su istovremeno razvili i potpunu otpornost na novu zarazu virusom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track