(FOTO) OVO JE SRPSKIH RUKU DELO: Borbena vozila za Žandarmeriju napravljena u Velikoj Plani
Foto: Twitterserbianpm Printscreen

Namenjeni protivterorističkoj borbi

(FOTO) OVO JE SRPSKIH RUKU DELO: Borbena vozila za Žandarmeriju napravljena u Velikoj Plani

Društvo -
BEOGRAD - Žandarmerija MUP Srbije dobila je danas 10 modernizovanih borbenih vozila i čamac specijalne namene, koje je izradio SDPR u fabrici u Velikoj Plani, a koji su prvenstveno namenjeni protivterorističkoj borbi.

Prisustvujući primopredaji, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je reč o moderniziovanim sredstvima namenjenim prvenstveno za protivterorističku borbu koja su izradili domaći stručnjaci.

"Modernizacija je urađena na najsavremeniji način, ugradjena je termovizija, poboljšana je zaštita od municije, kalibar 12,7 mm. Novi čamac je prava topovnjača sa velikom vatrenom moći i specijalnim kamerama koje na velikoj udaljenosti otkrivaju ciljeve na vodi i pod vodom", kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, Žandarmerija će dobiti ukupno 26 modernizovanih borbenih vozila, a nosilac projekta koji se realizuje u fabrici u Velikoj Plani je SDPR. "Reč je o rashodovanim vozilima, ukupni troškovi u proizvodnji iznose 2,5 miliona evra.

- Očekujem da ćemo do kraja godine izraditi i prvi domaći bespilotni helikopter, nosivosti 250 kilograma, s domaćim motorom, rotorom i lopaticama", kazao je Vučić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je srpska policija danas neuporedivo spremnija za suočavanje sa izazovima terorizma i ekstremizma.

"Vlada je izdvojila novac za modernizaciju ovih vozila, a SDPR je u rekordnom roku stavio novi motor, novi računar i naoružanje i unapredio zaštitu tih vozila", kazao je ministar.

Kako je naveo, vozila su već testirana u kopnenoj zoni bezbednosti na jugu Srbije, a iskustva stečena na taj način biće iskorišćena za njihovo dalje unapredjivanje. Odgovarajući na pitanje da li je sproveden tender u vezi s nabavkom tih vozila, Stefanović je kazao da je sve uradjeno u skladu sa zakonom i u dogovoru sa Vladom Srbije.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je da je taj entitet BiH trenutno u fazi opremanja policijskih snaga, kao i da je u cilju borbe protiv terorizma Republika Srpska zainteresovana za saradnju s preduzećima namenske industrije Srbije.

"Ovde nalazimo stvari koje su nam potrebne i želimo da se dogovorimo sa odgovornim ljudima iz Srbije o saradnji u borbi protiv terorizma, koji se danas poojavljuje kao glavna pretnja", rekao je Dodik.(Foto: Twitterserbianpm printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track