PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI: Uputstvo za glasanje u dijaspori
Foto: Izbori, Glasacka Kutija, Tanjug

Dostaviti dokumenta nadležnom konzulatu ili ambasadi

PARLAMENTARNI IZBORI U SRBIJI: Uputstvo za glasanje u dijaspori

Društvo -

BEOGRAD - Državljani Srbije koji se nalaze u dijaspori, takođe, će moći da glasaju na predstojećim parlamentarnim izborima 24. aprila, ali moraju da prođu kroz određenu proceduru kako bi stekli pravo glasa. Naime, Srbi u dijaspori moraju da dostave nadležnom konzulatu ili ambasadi Republike Srbije pre 2. aprila nekoliko dokumenata. Prema važećem zakonu, građani RS sa biračkim pravom koji žive u inostranstvu mogu svoje biračko pravo da ostvare samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima RS. Za slučaj da se na jednoj lokaciji projavi više od 100 birača, postoji mogućnost otvaranja dodatnih biračkih mesta

1. Dostaviti traženi formular ili formulare zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole Republike Srbije.

2. Potrebna je važeća lična karta, a ukoliko je neko nema, neophodno je da imate makar i staru zbog jedinstvenog matičnog broja građana (JMBG). Ukoliko je lična karta nevažeća, dozvoljeno je glasati i sa važećim srpskim pasošem.

3. Sledeći korak zahteva proveru da li ste upisani u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji, a to može da se proveri preko sajta Ukoliko ste upisani u jedinstveni birački spisak, pojaviće se adresa biračkog mesta u Srbiji na kome treba da glasate, prema adresi prebivališta, a ukoliko niste upisani u spisak pojaviće se poruka da ne postoje traćeni podaci za traženi JMBG.

4. Ukoliko ste upisani u jedinstevni birački spisak , treba da popunite formular, odnosno Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

5. Ako se desi da niste upisani u jedinstveni birački spisak, potrebno je da popunite dva bazično ista formulara, samo sa različitim nazivima: 1. Zahtev za upis u jedinstveni birački spisak u Republici Srbiji i 2. Zahtev za upis u birački spisak podataka da će birač glasati u inostranstvu.

6. Kada popunite sve formulare, morate da unesete i vašu adresu prebivališta u Srbiji, kao i adresu prebivališta u inostranstvu. Na kućnu adresu u inostranstvu dobićete poziv za glasanje od nadležnog konzulata ili ambasade.

7. Popunjen i potpisan formular zajedno sa kopijom važećeg pasoša, lične karte ili vozačke dozvole RS potrebno je dostaviti konzulatu ili ambasadi, u zavisnosti od države stanovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track