Za ISIS ratovalo čak 50 državljana Srbije
Foto: Profimedia

Sa Balkana 900 boraca u Siriji

Za ISIS ratovalo čak 50 državljana Srbije

Društvo -
U ratom zahvaćen Irak i Siriju u jedinice terorističke Islamske države otišlo je 300 osoba s Kosova, među kojima ima žena i dece, a dosad se vratilo njih 100, dok je 60 poginulo

BEOGRAD - Na ratišta Bliskog istoka prethodnih godina s Balkana je otišlo oko 900 ljudi, a najviše njih je s Kosova, pokazalo je najnovije istraživanje Balkanske istraživačke regionalne mreže (BIRN).U ratom zahvaćen Irak i Siriju u jedinice terorističke Islamske države otišlo je 300 osoba s Kosova, među kojima ima žena i dece, a dosad se vratilo njih 100, dok je 60 poginulo. Iz BiH otišlo je oko 200 osoba, koliko i iz Makedonije, a nešto manji broj iz Srbije i Crne Gore.

Marija Ristić iz beogradskog BIRN navodi da se tamo trenutno nalazi 28 osoba iz Srbije, dok se dosad vratilo osam osoba. Za sedmoro se veruje da su poginuli.

- Iz Srbije je otišlo 50 ljudi. To obuhvata ne samo borce već i njihove porodice. Najveći broj ljudi koji je otišao je iz Sandžaka, a druga najveća grupa su Romi, i to oni iz beogradskih predgrađa, Novog Sada i Smedereva - otkriva Ristićeva i dodaje da u Srbiji nije doneta nijedna presuda u vezi sa odlaskom na strana ratišta ili regrutovanje boraca.Zato ona smatra da se naša država još uvek nije ozbiljnije uhvatila u koštac s problemom odlaska građana na strana ratišta. Inače, najveći broj boraca s Balkana je u Siriju i Irak otišao tokom 2012. i 2013. godine.(B. K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track