POLICIJA ĆE OVAKO NADZIRATI NASILNIKE: Žrtvi dži-pi-es, siledžiji nanogica
Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Pilot-projekat srpskog pravosuđa

POLICIJA ĆE OVAKO NADZIRATI NASILNIKE: Žrtvi dži-pi-es, siledžiji nanogica

Društvo -

BEOGRAD - U Okružnom zatvoru u Beogradu danas su predstavljena dva nova sistema - za prevenciju nasilja u porodici i za lečenje alkoholizma.

1 / 4 Foto: Tanjug Dragan Kujundžić

Elektronski sistem za prevenciju nasilja u porodici sastoji se od transmitera i GPS uređaja, koje je predviđeno da nose i nasilnik, kome je sud izrekao zabranu prilaska, i žrtva.

Zahvaljujući signalima, u monitoring centru moguće je pratiti kretanje osoba, kao i da li se poštuje mera zabrane prilaska žrtvi, budući da uređaj odmah alarmira policiju ukoliko se ona prekrši, ali i žrtvu da je nasilnik prekoračio liniju zabrane prilaska.

Ministar pravde Nikola Selaković rekao je da se radi o najsavremenijim uređajima, zahvaljujući kojima je moguće iz "pametne sale" pratiti kretanje i sprečiti svaki bliži kontakt, te i nasilje.U predlogu budžeta za 2017. godinu biće predlog nabavke ove opreme koja je veoma skupa, rekao je Selaković i dodao da će se na osnovu donetih sudskih presuda utvrditi koliko je tih aparata tačno potrebno.

"Srbija će tako biti prva u regionu koja uvodi ovaj sistem, a među pet evropskih zemalja u kojima se žrtve štite na ovaj način. Sistem može imati i širu primenu i koristiti se i za sprečavanje nasilja na sportskim događajima i javnim mestima", rekao je Selaković.

Drugi uređaj, predstavlja nadogradnju sistema alternativnih sankcija i koristi se za lečenje od alkoholizma u slučajevima kućnog pritvora i zatvora, na taj način što je osuđeni dužan da svakodnevno u određeno vreme obavi alko-test od kuće, duvajući u pisak povezan sa aparatom sa monitorom.

Aparat odmah registruje ukoliko je došlo do kršenja lečenja, odnosno ukoliko je osuđenik pod elekronskim nadzorom konzumirao alkohol, a zahvaljujući savremenoj tehnologiji u monitoring centru, moguće je videti da li je alko test radio osuđenik ili neko umesto njega.

Selaković je rekao da ta novina značajno unapređuje sprovođenje Zakona o izvršenju vanzavodskih sankcija."Dosadašnji način lečenja osoba koji su u alkoholisanom stanju izvršile krivično delo, bio je na nivou 19. veka. Uvođenjem ovakvog sistema unapređujemo zaštitu prava žrtava nasilja u ovakvim slučajevima", rekao je Selaković.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović rekao je da su oba ova sistema veliki napredak, jer je do sada praksa bila savetodavna mera lekara."Sada alkoholičara možemo da uputimo na lečenje u bolnicu", rekao je Stevović.Oba sistema su pilot-projekti, nalik sistemu u Slovačkoj.

"Ne mogu da komentarišem odluke suda"

Selaković je izjavio danas da ima svoje lično mišljenje, ali kao ministar pravde ne može da komentariše sudske odluke. On je, upitan da prokomentariše sudsku odluku donetu juče povodom ubistva Fedora Frimermana na splavu u Beogradu, rekao da nije upoznat s pojedinostima tog sudskog predmeta."Da li takva odluka na javnost deluje pozitivno? Ne deluje pozitivno, i može samo da deluje zabrinjavajuće", rekao je Selaković.

Za ubistvo Fedora Frimermana trojica radnika obezbeđenja beogradskog splava "Sound" osuđena su na kazne zatvora od osam godina i četiri meseca do 10,5 godina. Međutim, njima je ukinut zatvorski pritvor i određeno da, uz meru elektonskog nadzora, u kućnom pritvoru provedu vreme do pravosnažnosti presude i upućivanja na izdržavanje kazne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja