DUALNO OBRAZOVANJE: Učenici s prakse stižu u fabrike

Daje dobre rezultate

DUALNO OBRAZOVANJE: Učenici s prakse stižu u fabrike

Društvo -

Sticanje stručnih znanja, uz više praktičnog rada u autentičnim uslovima - fabričkim halama i radionicama, suština je dualnog obrazovanja

BEOGRAD - Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ obezbedila je medijima posetu tri preduzeća u Kragujevcu u kojima se primenjuje projekat elemenata dualnog obrazovanja.Kompanije koje je naša ekipa obišla uspešno sarađuju s Politehničkom školom Kragujevac i GIZ u obrazovanju učenika u profilu bravar-zavarivač. Bravar-zavarivač je, pored električara i industrijskog mehaničara, profil koji se implementira po kooperativnom modelu obrazovanja zasnovanom na elementima dualnog sistema u skladu sa uslovima u Srbiji.Sticanje stručnih znanja, uz više praktičnog rada u autentičnim uslovima - fabričkim halama i radionicama, suština je dualnog obrazovanja.Direktor Politehničke škole Siniša Kojić istakao je da su upravo zahvaljujući GIZ uspeli da učenicima ukažu na to da će se njihov rad isplatiti.- Mi smo kao škola iskoristili priliku da kroz ovaj projekat osnažimo zanatsko obrazovanje. Ključ uspeha je da je svih 25 učenika koji su upisali ovaj smer na praksi u sedam kompanija, a njima je taj smer bio prva želja na listi upisa. Svi oni imaju velike šanse da kada završe školu dobiju posao upravo u ovim firmama. Primećujemo da su deca veoma zadovoljna, neki od njih imaju i benefit kroz novčana sredstva koja dobijaju.(M. B.)(Foto: Miodrag Mića Bogdanović)

Veliki projekat GIZUSPEŠNO OD 2013. GODINERazvijanje dualnog obrazovanja u Srbiji započelo je zahvaljujući nemačkoj organizaciji za međunarodnu saradnju GIZ, u okviru projekta „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ u aprilu 2013. godine. Projekat dualnog obrazovanja finansira nemačka vlada, a sprovode ga nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track