SAJAM GRAĐEVINARSTVA: Sve najbolje iz sveta stiglo u prestonicu
Foto: Nebojša Mandić

Otvorena manifestacija

SAJAM GRAĐEVINARSTVA: Sve najbolje iz sveta stiglo u prestonicu

Društvo -

Do 23. aprila izlagači će posetiocima predstaviti pregršt inovacija i predočiti koliki je pomak ta sfera industrije napravila za samo godinu dana

BEOGRAD - Najnovije metode gradnje koje se primenjuju u svetu biće prezentovane na 42. međunarodnom sajmu građevinarstva, koji se otvara danas.Do 23. aprila izlagači će posetiocima predstaviti pregršt inovacija i predočiti koliki je pomak ta sfera industrije napravila za samo godinu dana. Najsavremenija tehnička rešenja i sistemi gradnje verovatno će biti najzanimljiviji deo za građane jer će u tom segmentu pronaći rešenja kako da svoje kuće učine ekonomičnijim i ugodnijim za življenje.Ugradnjom određenih materijala umnogome može da se poboljša termoizolacija. Recimo, jedno od pravila gradnje toplih zidova je da između izolatora i susednih nosećih ili odvojenih slojeva ne sme da bude vazdušnih rupa jer se skuplja vlaga, nastaje buđ i dolazi do ubrzanog propadanja objekta. SIP paneli, poseban način gradnje koji se primenjuje u svetu, tih otvora nemaju.

Američki istraživači iz Nacionalne laboratorije u Ouk Ridžu utvrdili su da je pri jednakoj debljini zid od tih panela dva puta topliji nego zid kod kog se koristi staklena vuna. Veoma su lagani i kompletan objekat veličine 200 kvadrata može da se napravi za manje od dve nedelje.(M. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track