Najnovije vesti

SUSRET U MOSKVI: Đorđević i Šojgu o bezbednosnoj situaciji u Srbiji i Rusiji
Foto: Ministarstvo Odbrane

Potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi

SUSRET U MOSKVI: Đorđević i Šojgu o bezbednosnoj situaciji u Srbiji i Rusiji

Društvo

Ministri odbrane Srbije i Rusije, Zoran Đorđević i Sergej Šojgu, konstatovali su danas na sastanku u Moskvi da su opšti i politički odnosi dve zemlje tradicionalno dobri, zasnovani na istorijskom prijateljstvu bratskih naroda, o čemu svedoče brojne posete na svim nivoima.

Ministri odbrane Srbije i Rusije razmenili su mišljenja o svim aktuelnim pitanjima opšte, vojno-političke i bezbednosne situacije u regionima dve države, saopstilo je srpsko ministarstvo. Đorđević je istakao da upravo održani izbori u našoj zemlji ni na koji način ne utiču, niti će uticati, na ključna strateška i spoljnopolitička opredeljenja Srbije.

 

On je ukazao je na činjenicu da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku u skladu sa nacionalnim interesima, kao i da aktivno gradi partnerstva na istoku i na zapadu. Ministar Đorđević je naglasio opredeljenost ka vojnoj neutralnosti, u skladu sa Deklaracijom Narodne skupštine, kao pravu meru odnosa sa svim zainteresovanim stranama.

 

U tom smislu, sa NATO ostvarujemo saradnju u okviru Programa Partnerstvo za mir, bez aspiracija za punopravnim članstvom, stoji u saopštenju. Iskazana je spremnost Srbije da doprinese rešenju humanitarne katastrofe izazvane migrantskom krizom, kao deo rešenja u evropskim okvirima, ali prvenstveno vodeći računa o sopstvenim nacionalnim interesima i njihovoj zaštiti.

 

eme sastanka bila su i druga aktuelna pitanja od interesa za obe strane, poput korektnog i nepristrasnog predsedavanja Srbije OEBS-om tokom 2015. godine, pri čemu je zaključeno da se naša zemlja pokazala kao kredibilan partner, posvećen očuvanju mira i bezbednosti.

 

Ministar Đorđević zahvalio je na principijelnoj podršci koju Rusija pruža odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i naporima da se sva otvorena pitanja na Kosovu i Metohiji reše mirnim putem.

 

Učešće delegacije Ministarstva odbrane na 5. Moskovskoj konferenciji nastavlja se i sutra, kada će ministar odbrane Zoran Đorđević održati izlaganje na temu "Globalna bezbednost i vojna saradnja".

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...